♥ Lindha & Fabian Kallerdahl: The Thrill Is Gone

Hoob Records (Border)
Lindha Kallerdahl vo, Fabian Kallerdahl p, Josef Kallerdahl elb, Emil Strandberg tp. Insp i Lindome och Stockholm, 2017-2018.

Lindha Kallerdahl är en unik sångerska, som det inte går att förhålla sig likgiltig inför; en modig artist, som aldrig kompromissar med sitt uttryck och som aldrig går på halvfart. I första hand har hon rört sig mellan improvisationsmusik och experimentell rock. Det är det förstnämnda hon och pianisten Fabian Kallerdahl ägnar sig åt på den senaste cd:n (på en låt vardera tillkommer dessutom basisten Josef Kallerdahl respektive trumpetaren Emil Strandberg).

De fria improvisationerna blandar paret Kallerdahl här med egensinniga och äventyrliga tolkningar av kända låtar, som The Thrill Is Gone, I’ve Got It Bad och Send In the Clowns. Det är nog just dessa som jag berörs allra starkast av, inte minst för att Lindha Kallerdahl bryter upp de välbekanta låtarna med plötsliga vokala utvikningar, för att inte säga utfall. Hon kan gapa rakt ut med en råhet som får en att studsa – det är ett sångsätt utan skyddsnät, där uttrycket är viktigare än den exakta tonträffen. Mitt favoritspår på skivan är Dream Away av Paul Williams (bland annat känd för sånger som Rainy Days and Mondays och We’ve Only Just Begun). Det är en sällsynt vacker popballad, som för övrigt också Frank Sinatra har sjungit in. Lindha Kallerdahls version är gripande – på samma gång naket utlämnande och trotsigt självsäker. För mig hör den till det allra starkaste jag hört på skiva i år.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54321) [2]=> int(54353) [3]=> int(54013) [4]=> int(54329) [5]=> int(54325) [6]=> int(50803) [7]=> int(54209) [8]=> int(51323) [9]=> int(54305) }