♥ Magnus Granberg/Skogen: Nun, es wird nicht mehr gehn

Another Timbre (anothertimbre.com)
Anna Lindal, Angharad Davies vi, Leo Svensson Sander cello, Erik Carlsson perc, John Eriksson vib, Henrik Olsson slagv med mera, Petter Wästberg, D´incise elektronik med mera, Magnus Granberg p. Insp. 8 december 2017 Atlantis Studion, Stockholm.

Det långa stycket Nun, es wird nicht mehr gehn har avlägset med Schuberts sångcykel Die Winterreise att göra, titeln är hämtad från sången/dikten Die Krähe som handlar om en vandrare som knappt orkar ta sig fram längre. Det finns i just den kompositionen en stillastående och melankolisk stämning. Främst är det den som förbinder Granberg och Skogen med Schubert. En romantisk försjunkenhet, att smaka på hur det är att förlora, gå under, inte orka. I det gränslandet mellan lust och undergång rör sig också denna musik. När andra tar till dramatik och till varje pris vill ge hopp rör sig Granberg i ett tömt land där bara stämningar återstår. Hans piano rör sig rituellt, monotont som en oregelbunden tidens pendel. Kring dessa sönderrivna fraser kretsar de andra instrumenten. De känns som en cirkel av ljud, där violinerna skär ut konturerna men också fyller ut dem, vibrafonen ger rörelse och riktning. Den småljudande elektroniken och slagverken skapar en orolig yta som skimrar men också registrerar kyla och balans mellan yttre och inre skeenden.

Som ni förstår är det en lågmäld musik som rör sig hela tiden, och där gruppen tillsammans vänder och vrider på materialet. Inga gester, ingen flört med publiken, bara innerlighet. Det liknar inget annat.

Thomas Millroth

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser