♥ Neuköllner Modelle: Sektion 3-7

Umlaut Records (www.umlautrecords.com)
Bertrand Denzler sax, Joel Grip b, Sven-Åke Johansson d, Alexander von Schlippenbach p. Insp i Berlin i november 2015.

Trion Neuköllner Modelle med basisten Joel Grip, trumslagaren Sven-Åke Johansson och tenosaxofonisten Bertrand Denzler är på denna nya skiva utbyggd till en kvartett med pianisten Alexander von Schlippenbach. Två cd-skivor från en konsert på lilla Sowieso i Berlin i november 2015.

Precis som på förra årets trioskiva är detta en härligt märkvärdig och fantastisk musik. Som ett levande väsen andas musiken en pulserande rytmik. På litet avstånd går liknelsen till en stor organism i långsam svängning. Närmare inpå är rytmiken mer påtaglig, som vågor som närmar sig en strandkant. Igen. Och igen. Och igen. Ibland lite större, ibland mindre. Utan början, utan slut.

Det är tveklöst jazz som kvartetten spelar, men det är en jazz med tyngdpunkt på musikens inneboende sväng snarare än på ackordsbyten à la bebop eller fritt aggressivt flöde à la frijazz. Kanske en fri-swing! Progressionen ligger i just svängningarna, det är den som för musiken framåt. I någon bemärkelse är det en utveckling av det som Sven-Åke Johansson utvecklade på 70-talet med ”dynamische schwingungen”, rytmik i ständig rörelse.

Det är också runt Johansson musiken i denna kvartett rör sig. Hans precision är enorm. Hör bara hur ljudet från hans cymbaler tydligt tränger sig genom den täta men ändå transparenta ljudbilden med sina klara exakta klanger. Samtidigt som han löser upp takten, gör den föränderlig. Envetet driver han på musiken, förändrar dess energi-innehåll.

Såväl Denzler som von Schlippenbach får finna sig i att fylla i Johanssons svängningar. Men de gör det suveränt. Schlippenbach med ett flödigt pianospel som likt en Monk gärna ställer sig på kant men också blommar ut i jazziga fraser. Tenoristen Denzler med ett ihärdigt och cirkulärt spel, envist på hugget med sin vibrerande klang. Grip är den som håller emot, ankrar upp flödet med rytmiska markörer snarare än pulserande andningar. Wow, detta är en mycket speciell musik som kommer att fascinera mig i lång tid framöver.

Magnus Nygren

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54707) [2]=> int(54715) [3]=> int(54541) [4]=> int(54735) [5]=> int(54787) [6]=> int(54566) [7]=> int(54731) [8]=> int(54790) [9]=> int(54382) [10]=> int(51323) [11]=> int(50803) }