♥ Palle Sollinger: Ingeborg Holm

Slowvox
Palle Sollinger b, Fredrik Hermansson pi, Daniel Migdal vi, Lisa Långbacka accordeon. Inspelad i Studio Rymden, Stockholm, februari 2019.

Victor Sjöströms stumfilm ”Ingeborg Holm” är en klassiker från 1913. En mycket sorglig historia om en kvinna, Ingeborg Holm, som efter makens död inte klarar av försörjningen av sina barn och hamnar på fattighus. Filmen skapade både debatt och förändring av fattigvårdslagstiftningen.
Nu, över hundra år senare, har kontrabasisten och kompositören Palle Sollinger skrivit lågmäld men fantastiskt vacker och starkt stämmningsladdad musik inspirerad av filmen. Sättningen är lite udda – Sollinger själv på kontrabas, Fredrik Hermansson, piano, Daniel Migdal, violin, samt Lisa Långbacka, accordeon – och bidrar till att musiken attraktivt svävar mellan jazz, kammarmusik, nytango och stråk av en slags nedtonad Philip Glass-minimalism.

Daniel Migdals violin är underbart smäktande romantisk och Hermanssons piano vackert melankoliskt, lite som Jan Johansson. Ibland kommer Lisa Långbackas accordeon in med en doft av Piazzolla medan Sollingers kontrabas finns närvarande hela tiden och jordar alltsammans med en varm och trygg klang.

Jag skulle gärna höra musiken tillsammans med filmen men det är inte alls nödvändigt. Det här är ju musik som skapar bilder på egen hand.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser