♥ Phronesis: We Are All

Edition Records (Plugged)
Ivo Neame p, Jasper Höiby b, Anton Eger dr. Insp. Köpenhamn april 2018.

Phronesis har sedan bildandet 2007 alltmer befäst sin position som en av de mer intressanta pianotriorna på den europeiska jazzscenen, där urvalet är stort och konkurrensen hög. We Are All är gruppens åttonde skiva sedan debuten Organic Warfare. Förra renodlade trioplattan Parallax Edition 2016 var i mitt tycke mindre lyckad, då den präglades alltför mycket av tekniskt briljerande. Nu är man tillbaka på en trygg och stark kollektiv plattform som grund för de individuella sololöpningarna, och det är just i brytpunkterna och växlingarna mellan de starka instrumentalisterna som dynamiken och ibland magin uppstår. Samtliga medlemmar bidrar med två kompositioner och det intressanta är hur den egna kompositionerna bygger på att lyfta fram de övrigas egenarter. Och med den utgångspunkten får de ekvilibristiska momenten – och de är många – ett annat syfte och en annan verkan jämfört med förra skivan.

Inledande One For Us börjar trevande och långsamt men accelererar gradvis upp i ett furiöst tempo. Pianisten Ivo Neame och trumslagaren Anton Eger etablerar en tät, rytmiskt intrikat väv, vilken basisten Jesper Höijby distinkt tråcklar sig igenom. Likaså i Neames Matrix for D.A har Höijby en sammanlänkande roll, där piano och slagverk unisont skapar en intensivt växlande puls. Eger bidrar bland annat med en initialt vemodig ballad, The Edge, som skarpskuret stegras i intensitet för att slutligen brisera. Övriga spår har en liknande dramaturgi med skiftande stämningslägen, rytmförskjutningar inom en sammanhållen melodisk ram. Skivans sista och längsta spår The Tree Did not Die har en annorlunda karaktär, då Neame spelar elpiano och använder diskreta syntklanger. Resultatet pekar på spännande möjligheter framgent för Phronesis att vidga sitt soundscape och linjera ut nya spelplaner. Rekommenderas!

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54746) [1]=> int(54787) [2]=> int(50803) [3]=> int(54731) [4]=> int(54541) [5]=> int(54566) [6]=> int(54707) [7]=> int(54639) [8]=> int(54715) [9]=> int(54382) [10]=> int(54735) [11]=> int(51323) }