♥ STHLM Svaga: Bells and Whistles

Found You Recordings (Border)
Linda Oláh v, Niklas Barnö tpt, Gustav Rådström as, Johan Jutterström ts, Rasmus Borg p, Elsa Bergman b, Andreas Hiroui Larsson tr.

Lyssna mer för att höra bättre. Ledorden för STHLM Svaga ekar tystlåtet på debuten Bells and Whistles där ingen mindre än Carla Bley har specialskrivit det 33 minuter långa titelspåret. Och septetten tar verkligen hand om kompositionen. Tydlig i formen men spröd i utförandet – inte minst när den framförs med vissling och ödmjuk trumpet – bildar den enkla fina melodin ett vemodigt fundament. Den enda textraden ”Jimmy didn’t come to school today” bygger på mystiken, man undrar vad som hänt. Melankolin förstärks dessutom av en kort passage ordlös sång av Linda Oláh där Robert Wyatts (som Carla Bley jobbat med en hel del) underbara fraseringar är tydliga. Men Bells and Whistles är ett stycke med olika stämningar, en bra bit in i låten övergår musiken till en svängande jazz som påminner om en tidig Ornette Coleman där Elsa Bergman fint tar Charlie Hadens roll, melodiskt men spelat svagt och tystlåtet. De båda saxofonerna antyder toner, det är trubbigt och att det aldrig får flyta ut är effektivt – ändå är det jazz. Just det svaga är naturligtvis centralt. Och det är intressant. Kompositörer som Morton Feldman har ägnat sig åt det tystlåtna, likaså växte det fram en hel genre kring London Silence och Echtzeitmusiken i Berlin under 90-talet där den fria improvisationsmusiken reagerade med det ytterst lågmälda mot den tidigare så expressiva 70-talsimpron. Men inom jazzen är det ganska sällsynt, Jimmy Giuffre självklart undantagen med sina trioformationer i början av 60-talet. Därför är det så spännande att lyssna på STHLM Svaga. Man lyssnar mer för att höra bättre.

På de två delikata bagateller – stillsamma Tålamod av tenorsaxofonisten Johan Jutterström och Triple Tropical Bull (to Carla Bley) av pianisten Rasmus Borg – som kompletterar Carla Bleys komposition visar STHLM Svaga att de även står på starka egna ben.

Magnus Nygren

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54013) [2]=> int(54541) [3]=> int(54209) [4]=> int(54325) [5]=> int(51323) [6]=> int(54329) [7]=> int(54305) [8]=> int(54353) [9]=> int(50803) }