♥ Vivian Buczek: A Woman’s Voice

Prophone (Naxos)
Vivian Buczek, Norrbotten Big Band, Martin Sjöstedt p, arr dir. Insp Kulturens Hus i Luleå, 2-3 februari 2019.

Mig veterligen första storbandsplattan från en högst etablerad vokalist, som dessvärre ändå oförskyllt har hamnat lite i skymundan. Om valfritt spår hade inkluderats i övningen Osynliga spår, skulle lyssnaren förmodligen tippat på en amerikanska med världsrykte utgiven på storbolag. Klangerna, rytmerna och harmonierna är av den kalibern.

Det är tredje gången Vivian Buczek samarbetar på skiva med Martin Sjöstedt, vars pianospel tillför mycket. Jag har hört sångerskan med det imponerande ”hänget” ett antal gånger live, blivit lika hänförd varje gång. Av hennes skivproduktioner måste denna betecknas som det definitiva mästerverket. Plattan som sägs spegla villkoren för en kvinna och mamma mitt i livet, är en spännande mix av original och förnämliga kompositioner av bland andra Butler, Shorter, Abbey Lincoln och Randy Newman (!).

Norrbotten Big Band må vara, med ett par undantag, föga namnkunniga på individbasis. Det hindrar dem inte från att samfällt leverera på topp. De låter otroligt dynamiska och synkade med fantastiska solister som Håkan Broström, Robert Nordmark och trumfantomen Johan Löfcrantz Ramsay. Det slår gnistor om fusionen mellan NBB och skånskan med den makalösa fraseringen. Vad som låter strålande i sex låtar, blir i de två resterande livetagningarna, en oemotståndlig orgie i sväng och nyanser. Martin Sjöstedt triumferar med fulländade arrangemang medan Buczek bör få inbjudan till de största festivalerna i världen.

Mats Hallberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser