2 x Centrifuga

Lotte Anker, Craig Taborn, Gerald Cleaver
Floating Islands

Centrifuga (centrifuga.com)
Lotte Anker ss, as, Craig Taborn p, Gerald Cleaver dr. Insp. Borups Konserthus, Copenhagen Jazzfestival, juli 2008.

Nicolai Kass Claesson
Melt

Centrifuga (centrifuga.com)
Jeppe Højgaard as,cl, Rasmus Kjær Larsen p, Nicolai Kass Claesson b, Anders Westergaard dr. Insp. Köpenhamn & Berlin 2017.

Pladeselskabet Centrifuga är ett litet danskt skivbolag med säte i Köpenhamn, som ger ut frijazz och impromusik på vinyl. Den första utgåvan var en återutgivning av Tom Prehns kvartett från 1967, en mycket sällsynt men viktig dansk frijazz-skiva. Prehn har också fått ge namn åt skivbolaget. Även påföljande skiva var en återutgivning, Marc Levins Songs Dances and Prayers från 1972 liksom förra årets danska ”kulturgärning” Third Stream Music med pianisten Niels Viggo Bentzon och The Contemorary Jazz Quartet från 1965. Av de två nu föreliggande är även Lotte Ankers Floating Islands en återutgivning av hennes kritikerhyllade cd från 2009. Det är en kraftfull och kompromisslös musik, som bitvis skapar ett nästan maniskt tillstånd, som denna tighta trio, bildad 2003, spelar och titeln på låten, som upptar hela A-sidan, Ritual gör verkligen skäl för sitt namn. Anker har länge varit en av Skandinaviens mest intressanta och övertygande saxofonister och denna skiva får betraktas som ett mästerverk!

Basisten Nicolai Kass Claesson bildade denna tillfälliga grupp 2017 tillsammans med tre andra musiker med ganska olika bakgrund och skivan Melt är hans första som bandledare och kompositör. Resultatet är en varierad musik som rör sig mellan mer konventionell jazz och frijazz med viss övervikt åt det fria, men med genomarbetade kompositioner. Kass Claesson är en mycket driven och skicklig basist och Højgaard, som är en ny bekantskap för mig, är en fröjd att höra på saxofoner och klarinetter, en frisk fläkt och med Kjær Larsen och Westergaard blir det till en spännande musik som växer för varje genomlyssning. Det bör nämnas att Centrifugas skivor också låter bra och att produktionerna som helhet är mycket snygga.

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser