Agnas Bros: Lycka till med musiken

Agnas Musikproduktioner
Max Agnas p, Mauritz Agnas b, Konrad Agnas tr, Kasper Agnas g. Insp i Atlantis studio, Stockholm, 23-24 mars 2017.

Med nya Lycka till med musiken lyckas de fyra Agnas-bröderna med det svåra i att skapa en form av tillfreds-jazz utan att den känns polerad och anpassad. Ta bara det stora vemodet i Max Agnas pianosolo på hyllningen Jan Johansson, där finns jämte melankolin en glädje och ett mod att närma sig det aviga. Just denna balansgång mellan det vemodiga och det glädjefyllda genomsyrar hela denna tredje skiva från Agnas Bros. Med sin musik, uppfattar jag det som, påstår de dessutom att det vackra inte behöver vara något slickt och tillgjort som till varje pris ska passa alla.

Sättningen med piano, gitarr, bas och trummor gör något med soundet. Accenter och rytmiska markeringar får större utrymme än de vanligtvis får när blås är med och drar ut klangerna på längden. Inte minst Kasper Agnas runda distinkta sound på gitarren är betydelsefullt i detta. Ofta är det han och Max Agnas som dessutom framför låtarnas tydliga tematik unisont eller i stämma, ibland hänger basisten Mauritz Agnas på, så även trumslagaren Konrad Agnas med rytmiska spegelbilder. I detta är musiken väldigt organisk.

Melodiskt är det en väldigt driven musik. Fina och tydliga fastnar melodierna direkt i minnet. Ibland, som i fina Bästa dagen, handlar det om rena signaturmelodier. Eller som i Skagstedt variation där folkmusikens klangvärld bitit sig fast. En annan mycket fin sak är hur fenomenalt bas och trummor lyckas vidhålla jämna energiflöden under solopartierna. Lycka till med musiken är ett genomarbetat album både vad gäller kompositioner och utförande. Bra driv! Bra sväng!

Magnus Nygren

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser