AgnesMercedesMelodicFairytales

AGNES MERCEDES Melodic Fairytales

AgnesMercedesMelodicFairytales
Recenserad i OJ 4-11

 

AGNES MERCEDES
Melodic Fairytales

Tsunami drip – Tistel tromb – Oceanghost orchid – Molom – Kiinocco – Vilvih – Tiloo – Vips

Sprak Sprak SS.01/agnesmercedes.com/tid 49 min

Agnes Mercedes vo elektronik samplade ljud.
Insp i Stockholm 2010.

•••

Agnes Einerstam Karis, som valt ett av sina mellannamn som artistnamn, har sedan tidig ålder varit intresserad av språkliga förvrängningar, neologismer, palindromer, bortglömda dialekter och främmande språk. I cd-häftet finns några exempel på detta i form av haiku-liknande dikter.

”(Atjo  .  Oj!)
En par.en.tes
kan ibland vara lite hes”

Flera av dessa korta texter har en slags intellektuell, underfundig humor. En grundstämning och en metod att foga samman på ett udda sätt som hon också tar med sig i sitt ljudskapande. Här finns en melodisk grundton, kanske en upprepad pianofras som ligger i bakgrunden och ofta är svår att uppfatta. Ovanpå denna bas har Mercedes sedan lagt lager på lager av egna vokala insatser, blandat oljud, ringsignaler, samplingar, somligt som är elektroniskt skapat.

Allt i en mängd som gör det svårt att urskilja detaljer. Sådant man känner igen försvinner snabbt och blandas in i ett flöde av ljud, där man till slut måste ge upp alla försök att ”förstå” och bara låter sig åka med i en sonisk malström. Precis som när jag läser Mercedes texter så är det ofta roligt att lyssna till detta ljudcollage, även om det vid en första kontakt mest låter som något som körts genom en musikalisk dokumentförstörare.

På cdkonvolutet anges de åtta titlar som listats ovan. Men cdn innehåller nio spår, det sista inte namngivna är nästan tjugo minuter och innehåller ett par minuters tystnad mitt i. Eller är det detta spår som heter Vips? Och ett odöpt nummer finns var som helst på skivan. Också i detta skapas en slags osäkerhet som jag tror är medveten. Osäkerhet är bra!

Jan Strand

Annonser
Annonser