Alberto Pinton Trio: All The Difference

Alberto Pinton: All the Difference

Clear Now Records

Alberto Pinton afl, cl, bcl, bs, Vilhelm Bromander b, Konrad Agnas dr, Insp. Örnsbergs Musikstudio, Stockholm, 31 maj 2020.

Multiinstrumentalisten och kompositören Alberto Pinton med rötter i Italien, har varit verksam i Sverige under många år, lett egna grupper och spelat i ett flertal sammanhang, både på hemmaplan och internationellt.

På denna trioskiva får vi höra honom i 11 ganska korta nummer, samtliga är kompositioner av Pinton, tillsammans ett av landets bästa komp, Vilhelm Bromander och Konrad Agnas.

Jag tycker verkligen om trioformatet. Gärna med blåsare och utan piano. Det leder ofta till ett avskalat, intimt, men samtidigt aktivt spel, där alla är med hela tiden och som i det här fallet, bildar en fulländad organisk musikalisk enhet. Den inledande Never There Intro är ett mycket vackert målande stycke, där Pinton spelar basklarinett. Genomgående är det en varierad musik, sinnrika låtar i skiftande stämningslägen, där de olika instrumentens särart kommer till uttryck i Pintons mästerliga spel. I The Sentinel hörs han på altflöjt, i ett stycke som låter mer konstmusikaliskt, liksom i Sevens på klarinett.

Visst kommer man att tänka på musiker som: Jimmy Giuffre, Eric Dolphy och Anthony Braxton när man hör detta, då inte bara för likheterna i instrumentval, utan främst för den kreativitet som ryms inom begreppet improviserad musik, eller jazz om man så vill. Det är just det som gör den här musikformen och den här skivan, så levande och hoppfull!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser