ALEXRIELSPECIALQUARTETFullHouse

ALEX RIEL SPECIAL QUARTET Full house

ALEXRIELSPECIALQUARTETFullHouse

Recenserad i OJ 2/13

 

ALEX RIEL SPECIAL QUARTET
Full house

Just friends – Body and soul – Impressions – Chiming In – Like someone in love – Old folks – Sandu

Storyville 1014276/Plugged
George Robert as, Dado Moroni p, Jesper Lundgaard b, Alex Riel dr.
Insp på Jazzhus Montmartre i Köpenhamn, den 12 september 2010

Betyg 4: ••••

Det var en ovanligt lyckad kväll på Jazzhus Montmartre i Köpenhamn den här septemberkvällen 2010 när den danske trummisen Alex Riel framträdde med sin kvartett. Frontfigur här är den amerikanske altsaxofonisten George Robert (född 1960 i Schweiz) som spelar med stor auktoritet. Han behandlar det utsökta melodivalet väl, har en fyllig frodig ton och hans improvisationer är utmärkta.

Robert påminner om flera av 1950-talets stora saxofonister utan att peka ut någon speciell. Kanske har han lyssnat på Phil Woods en del. Hans tonspråk är dock hans eget. Italienske pianisten Dado Moroni, född 1962, har spelat med de flesta storheter. Moroni  är en driven tekniker, hans pianospel är tydligt och idérikt med ett bra flyt. Jesper Lundgaard har vi hört tidigare och han tillhör onekligen eliten av europeiska basister. Lundgaard har en hel del fina solon och utgör det stabila i kvartettens sammanhållning.

Bakom allt finns ändå den rutinerade Alex Riel. Utan åthävor sköter han kompet mycket bra. Den inledande Just friends skapar genast den positiva atmosfär som genomsyrar resten av gruppens hela set. Body and soul spelas innerligt och hemvant och i John Coltranes 12 minuter långa Impressions hettar det till ordentligt och intensivt och här har också Alex Riel ett långt trumsolo.

Dessutom har han en helt egen sololåt, Chiming in. Full pott får man i uttrycksfulla Like someone in love – nästan 15 minuter fullödig jazz av bästa märke. Old folks är meditativt lugn med utmärkt spel från alla händer. Clifford Browns Sandu avslutar magnifikt denna cd som får högt betyg.

Lennart Lundkvist

Annonser
Annonser