amazonas

AMAZONAS Above your head

amazonas

Recenserad i OJ 4-11

 

AMAZONAS
Above your head

Restlessness – Climb with me  – Still I hope – Return to our favorite story – No ordinary love song  – Outside my house – I´m heading for the sea – Sun in mind – Nice and quiet – Above your head – Now the night falls.

Soda CD 03/GAC, tid 48 min

Thomas Gustafsson sax, Annika Törnqvist b, Anders Kjellberg dr, Sarah Riedel vo.
Insp i Göteborg i november 2010.

•••

Nyfiket tar man sig lyssnande genom denna cd. Finns det någon orsak till gruppens namn i musiken? Eller i texterna? I namnet på kompositionerna? Men det tycks det inte göra. Men namngivning av något behöver ju inte ha något egentligt skäl. Amazonas har tidigare utgivit en cd med titeln Freestyle. Den recenserades i OJ 6/10. Och det finns ingen anledning att ändra på uppfattningen som då framfördes.

I sin helhet upplevs det här materialet som mycket sorgsen musik. Jämrande och kanske besviken över något. Melankolisk med syftningslinjer svåra att finna. Melodiskt sett är någon av melodierna lätt sångbar. Men i övrigt är de inte direkt lätta att följa sångmässigt sett. Och det av det skälet att det är svårt att uppfatta den underliggande meningen med musiken.

Man skulle kunna säga att Sarah Riedels sång har fått vidkännas viss inspiration av kollegan Björk, kommen från Island visserligen. Men något i röstbehandlingen leder tankarna åt det hållet. Det är svårt (eller jag har svårt) att höra och uppfatta texterna eftersom en rad av orden förvrids vid uttalet av dem. Men trots den negativa beskrivningen så finns där ändå något engagerande som för med sig att man lyssnar om och om igen.

Thomas Gustafssons saxofonspel, ibland kört igenom någon form av elektrifierad tongenerator, eller vad det kan vara, gör att artegna klanger uppstår i instrumentet. Men i övrigt är det stilla och litet återhållet. Det finns väl kanske hos de fyra en lust att bryta med det invanda och överskrida det som kan vara vanlighetens gränser. Och i det avseendet lyckas de.

Men vart är de på väg och var kommer de att landa? Men lyssna själv! Maybe this cd is above my head?

Leif Wigh

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(55149) [1]=> int(54382) [2]=> int(54731) [3]=> int(54968) [4]=> int(54566) [5]=> int(54880) [6]=> int(54735) [7]=> int(50803) [8]=> int(51323) [9]=> int(54787) [10]=> int(54790) }