Bild på Anders Bergcrantz platta About Time

Anders Bergcrantz: About Time

Bild på Anders Bergcrantz platta About Time

Anders Bergcrantz är en självständig trumpetare. Ganska tuff och med ett stort konstnärligt kunnande. Han går sina egna vägar och kan långa perioder vara inaktiv men så händer det plötsligt något. När han så slår till berättar han sin historia – frankt och utan avvikelser från den egna övertygelsen. Skivan Live At Sweet Basil som spelades in av Dragon 1992 var en höjdare. Det är inte annorlunda här. Med eftertryck cementerar han sin kapacitet som inte överträffas av särskilt många kolleger oavsett nationalitet. About Time är i kvintettformat. Här hörs också trombonisten Vincent Nilsson, pianisten Jacob Karlzon, basisten Lasse Lundström samt trumslagaren Lennart Gruvstedt.

Kompositionerna tillhör alla Anders utom ett par nummer som kommer från kollektivet på plattan. Gruppens instrumentation är intressant. Klangen trumpet – trombon ger en attraktiv front-line. Inte alltför många har fastnat för den kombinationen om man granskar jazzens historik. Med en flexibel trombonist som Vincent Nilson får Anders en partner som inte bromsar rörligheten i gruppen. Vincents är en alldeles för sällan hörd solist norr om den skånska nordgränsen. Förmodligen har hans mångåriga medverkan i den danska radions storband begränsat möjligheten att nå fullt ut. Han blandar sitt bländande klockrena spel med plunger i Cochise där trombonen och trumpeten möts i en yster dialog som även fortsätter i Solo/Ad Libitum.

Jacob Karlzon stärker här sin position som en av landets mest hörvärda pianospelare. Han har en energiladdad attack som gör kompet mycket levande vilket inte minst de två blåsarna måste vara tillfreds med. Roligt är det att åter få höra Lasse Lundströms basspel som ihop med Lennart Gruvstedts trummor ger kompet en perfekt botten. Att Lennart, som mestadels tillhör storbandsgenren, nu får agera i en spänstigare omgivning visar att han behållit sin flexibilitet trots tungt storbandsspel.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser