Anders Fjeldsted Sextet: Anders Fjeldsted Sextet

Gateway Music
Rolf Thofte Sörensen tp, Oilly Wallace as, Mads Egetoft ts, Artur Tuznik p, Anders Fjeldsted b, Henrik Holst Hansen dr. Insp datum saknas.

Danmark har alltid haft duktiga basister. Unge Fjeldsted har redan hunnit etablera sig som en av dem. 2017 var han en mottagare av Bent Jaedig Award. 2018 vann han och sextetten pris i Gexto International Jazz Contest, ett pris för bäste deltagare i den jazzfestival som äger rum i Bilbaos närhet.

Samma ungdomliga sextett framträder här med ackuratess och rytmisk spänst som förvånar med tanke på dess korta existens. Kompositioner och arrangemang är helt igenom Fjeldsteds egna. De är genomarbetade och väl varierade, innehållande olika stämningslägen från djup melankoli till lössläppt expressionism, det senare accentueras av saxofonisternas kvidanden, spräck och övertoner. Two Chord Song är speciell på ett tilltalande sätt och går i valstakt gungande mellan två dova mollackord. Ensemblespelet låter storband ibland, som i inledande Underdog. Fjeldsted har en fyllig ton i sin kontrabas, det låter trä om både komp- och solospel. Tuzniks piano kvittrar gärna i diskant och Sörensens personliga trumpetspel håller gärna till i det högre registret. Detta är ingen dussinprodukt, utan växer för varje genomlyssning.

P-O Larsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser