AndersHagbergQuartet

ANDERS HAGBERG QUARTET Stories of now

AndersHagbergQuartet
Recenserad i OJ 5-11

ANDERS HAGBERG QUARTET
Stories of now

Stories of now – Biera maret – Autumn – Dancing stone – Hommage – Gentle giant – Om olyckan vill – Ali Khan – Gtonga – Within – Faller regn – Soon

Footprint FRCD 059/Naxos/tid 56 min

Anders Hagberg div fl ss udu mungiga vo mm, Johannes Lundberg b vo, Joona Toivanen p, Göran Kroon dr perc klockspel.
Insp i Göteborg feb 2010 – mars 2011.

•••

Anders Hagberg är mycket av en finsnickrare i det musikaliska hantverket som ibland slarvigt betecknas folkjazz, en genre där man inte sällan lite grovt yxar till musik ifrån olika världsdelar och limmar på några jazzelement. Resultaten blir sällan genuint eller hållbart i längden. Hagberg har både det grundläggande hantverkskunnandet men också den äkta känslan för materialet samt en förmåga att skapa något eget av de inlån han gör.

Nya kvartettplattan är fylld av intrikata detaljer både i arrangemang och instrumentering. Hagberg blandar friskt sina influenser och fogar samman dem på ett både överraskande och självklart sätt. I Biera maret blandas en jojk med slingor ifrån Västafrika, Dancing stone kombinerar indiska rytmer med mer nordiska tongångar och den rätt udda Gtonga har latinsk tango som ett grundelement. Merparten av materialet har flera musikaliska lager att stå på, men integrering av dessa ”världskomponenter” där inga skarvar syns är det som ger genuinitet.

Det är m a o kvalitet rakt igenom. Och då Hagberg på nya cd:n helt jobbar med en akustisk jazzsättning så skapas ett fritt spelutrymme bortom genrens konstlade klichéer. Konsekvensen av gruppens jazziga anslag, där de improvisatoriska inslagen visserligen är kalkylerade och väl förankrade, förstärker upplägget och ger Hagbergs kompositioner en inre dynamik som griper tag och engagerar. En skiva där detaljarbetet efter varje spelning gradvis växer fram, precis som i ett genomtänkt finsnickeri.

Världen blir paradoxalt både större och mindre när man lyssnar på Stories of now.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser