Andreas Hourdakis Trio: Señor

Brus & Knaster (Plugged)
Andreas Hourdakis g, elg, Martin Höper b, Ola Hultgren dr, perc. Insp. Brus & Knaster Studio, Stockholm april 2016 och januari 2017.

Gitarristen Andreas Hourdakis och hans trio med Ola Hultgren på trummor och Martin Höper på bas följer upp 2015 års hyllade debutskiva In A Barn med en hyllningsplatta till Bob Dylan. Albumet är döpt till Señor och har fått titeln efter Dylans sång Señor (Tales Of Yankee Power). Skivan är utgiven – precis som debuten – på Göran Petterssons indieetikett Brus & Knaster. Låtarna har omarbetats för gitarrtrioformatet och är knappt igenkännbara. Vi får lyssna till spektakulära och samtidigt intima instrumentalversioner av klassiska Dylannummer som Moonshiner, Lay, Lady Lay och My Back Pages, men även mer oväntade val som The Lonesome Death of Hattie Carrol får en ny twist i Hourdakis händer.

Hourdakis är en mångsidig musiker, i jazzsammanhang kanske mest känd för sin medverkan i Magnus Öström Band, Daniel Karlsson Trio och fusion/indiejazzkvartetten City Nights med Nils Janson. Hourdakis har en distinkt spelstil, variationsrik, ofta med korthuggna fraser. Speltekniskt mejslar han fram sina melodier och improvisationer – inte helt olikt Samuell Hällkvists spelstil. Hourdakis placerar ackorden smakfullt och elegant och förlitar sig på sitt eget sound och utnyttjar effekter och reverb ytterst marginellt. Både basisten Martin Höper och trumslagaren Ola Hultgren är lyhörda och ger behövlig stadga och markkontakt till Hourdakis linjära soloutflykter. Daniel Karlsson medverkar på ett spår, det funkdoftande (Political World) och både vidgar och fyller ut ljudlandskapet förtjänstfullt. Jag finner också en likhet med Hourdakis roll i Magnus Öströms grupp där bandmedlemmarna underordnar sina personligheter till förmån för melodiken som verkar lika mycket i det rytmiska som i det tonala. Señor är en pärla som växer för varje lyssning och avnjutes bäst i hörlurar då den är rik på detaljer och nyanser. Skivan släpps endast digitalt och i en begränsad upplaga på vinyl.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(51323) [2]=> int(54013) [3]=> int(54209) [4]=> int(50803) [5]=> int(54353) [6]=> int(54329) [7]=> int(54325) [8]=> int(54321) [9]=> int(54305) }