Andreas Pettersson and Michala Østergaard-Nielsen Duo Folk på besök

Andreas Pettersson and Michala Østergaard-Nielsen Duo

Folk på besök

Armadillo Recordings (armadillorecordings.com)

Andreas Pettersson dr, Michala Østergaard-Nielsen dr, Lisa Ullén p, Isabell Gustafsson-Ny p, Fredrik Ljungkvist, David Bennet s, Johan Berthling, Vilhelm Bromander b. Insp. Atlantis Studion, Metronome, Stockholm, 2021.

Den svensk-danska duon med trummisarna Andreas Pettersson och Michala Østergaard-Nielsen skapar en intim serie trumsamtal, ensamma och med besökande vänner, som titeln på deras debutalbum antyder, Folk på besök.

Tanken med Folk på besök var att låta tvillingtrummisarna träffa andra tvillingduos, så den interaktiva estetiken hos Pettersson och Østergaard-Nielsen kommer att utmanas och deras soniska palett skulle utforskas ytterligare. Albumet är uppdelat i trumduetter av Pettersson och Østergaard-Nielsen och utökade duetter. Det första duettstycket av Pettersson och Østergaard-Nielsen, #1 (!ses),  söker efter känsliga klangkvaliteter hos trummornas skinn och de metalliska cymbalerna och frammanar en mystisk och dramatisk ljudbild. Den andra duetten #3 (whiplash) är mer intensiv och utforskar polyrytmiska lager. Deras sista duett #5 är gåtfull och suggestiv och framhäver det unika ordförråd som de har skapat tillsammans.

Dubbelduorna med pianisterna Isabell Gustafsson-Ny och Lisa Ullén, enkelt kallad  Duo X2 – Med Isabell och Lisa, kanaliserar det reserverade dramatiska samspelet till en engagerande berättelse. Duonduon med saxofonister Fredrik Ljungkvist och David Bennet fokuserar på att undersöka utökade andnings- och slagtekniker och dubbelduon med kontrabassarna Johan Berthling och Vilhelm Bromander dyker djupt ner i mörka och träiga djupa toner och skapar en spänd och oroande dialog. Det sista stycket  Densitet(er) är en fri improvisation som samlar alla sex besökarna till det mest komplexa stycket. Det är en kammare, fri improvisation i sin anda där Petterssons och Østergaard-Nielsens trummor färgar den med spännande färger och förankrar dess kaotiska flygningar mot en tydlig kurs.

Eyal Hareuveni (saltpeanuts.eu)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser