Andreas Pettersson: Gotland on Guitar

DO Music Records (Plugged)
Andreas Pettersson g, Dan Tilling p, Josef Karnebäck b, Sebastian Ågren dr. Insp i Stockholm 30 oktober–2 november 2016.

Gitarristen Andreas Petterssons skivor har alltid en röd tråd, ett tema tidigare bland annat inventering av kompositörer som Lars Gullin, Henry Mancini respektive Gershwin. Denna gång är temat Gotland, men mer ur en personlig synvinkel än geografisk i sig. Pettersson – som är är född på Gotland, även om han inte är uppväxt på ön – har både starka personliga rötter och musikaliska band där, bland annat i Visby Storband på nittiotalet. Gotland on Guitar består till övervägande delen av egna kompositioner, vilka samtliga har inspirerats av privata händelser, situationer knutna till ön. En fyllig bakgrund till materialet ges i texthäftet. Titelspåret Lau backar är en naturlyrisk blues som rör sig fritt och otvunget över en stor yta, Atapology har ett dramatiskt vindlande upplägg, Mair Stain är en sofistikerad ballad med melankolisk underton. En klassisk gotländsk bröllopsmarsch gör Pettersson om till en hetsig samba. Och det är just lekfullheten i kombination med ett musikaliskt allvar och eftertanke som här, liksom på tidigare utgåvor, gör Andreas Petterssons skivor både profilerade och spännande. Där till synes ganska lättillgänglig mainstream i den yttre formen innehåller flera inre lager fyllda av egensinniga och noga utarbetade spellösningar. Detta blir givetvis tydligast i de standardlåtar som finns med. Framförallt den originella tolkningen av Toots Thielemans Bluesette inspirerad av ett udda möte med kompositören visar på skiktningen i Petterssons spellösningar. Pianisten Dan Tilling kompletterar och matchar perfekt och har ett lyriskt anslag som lyfter materialet. Likaså kompet, där den sublime Josef Karnebäck på bas och den stundtals subtile men ändå drivande Sebastian Ågren för ihop de lyriska utvecklingarna och exkursionerna och ger rätt fond och stärker de melodiska ramarna.

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54382) [2]=> int(50803) [3]=> int(54735) [4]=> int(54715) [5]=> int(54790) [6]=> int(54787) [7]=> int(54707) [8]=> int(54541) [9]=> int(51323) [10]=> int(54566) [11]=> int(54731) }