AnnaLundqvistCity

Anna Lundqvist Quartet – City

AnnaLundqvistCity
Recenserad i OJ 5-10

Anna Lundqvist Quartet
City

The City – Where I belong – Mondy´s the best day – Airplane – On a winter´s day – What do you gain? – Now it´s clear – I think – Never bother with – Birdy´s song.

dB Productions dBCD137/Naxos, tid 46 min

Björn Almgren ts ss, Fabian Kallerdahl p, Mattias Grönros b, Jon-Erik Björänge dr, Anna  Lundqvist vo.
Inspelad i Göteborg 28-29 maj 2010.

•••

Anna Lundqvists kvartett uppvisar ett lättsamt förhållningssätt till sin musik. Hon debuterade för något år sedan med cd:n Borderline fiesta. På den nya skivan varieras musiken i olika tempon och styrkegrader. Hennes röst är vältränad och hon artikulerar samt textar mycket väl. Rösten är litet tunn, litet behagligt slimmad vilket i flera fall gör den attraktiv och spännande. Ibland kan den dock bli litet väl tunn i de allra högsta lägena där det stramar till sig något. Medmusikerna bidrar till att musiken lyfter och att ribban placeras på en angenäm nivå.

Särskilt imponerar Fabian Kallerdahls spänstigt intressanta spel på pianot, både i ackompanjemanget och i solon. Med ett plus för de senare eftersom han där kan brodera ur den egna fataburen. Saxofonisten Björn Almgren har ett fint flöde i sitt spel och en härlig balans. Både Mattias Grönros med basen och Jon-Erik Björnänge bidrar med ett kongenialt komp utan att ta över i sångpartierna. Om man skulle önska sig något vore det väl att Anna Lundqvist hade använt även andra kompositörers verk som underlag till sin sång.

Som hos många andra sångerskor räcker inte den egna kompositions-ådran riktigt till för en hel cd. Här har hon skrivit musiken till sju av melodierna och text till åtta. Några av dem är melodiösa, men understundom blir det ett vandrande i alltför vanliga harmonigångar.

leif wigh

Annonser
Annonser