Arashi: Semikujira

arashi

Trost Records TR146 / www.trost.at / Tid: 48 min.
Akira Sakata sax, Paal Nilssen-Love tr, Johan Berthling b. Insp. Stockholm, maj 2015.

Frijazzlegendaren Akira Sakata från Japan möter än en gång kontrabasisten Johan Berthling och trumslagaren Paal Nilssen-Love i bandet Arashi. Det är en trio med likasinnade och orädda musiker som tillsammans skapar spännande musik.
Sakata är saxofonist, klarinettist och har varit en aktiv musiker på den japanska jazzscenen ända sedan 70-talet! Johan Berthling är inte heller någon nykomling då vi ser honom ofta i Fire! Och Nilssen-Love ser vi i bland annat The Thing.

Semikujira är trions andra skiva och den spelades in i Stockholm i maj 2015. Det är en fin inspelning bestående av fem spår komponerade av trion. Semikujira är det japanska ordet för valsorten Stillahavsnordkapare. Denna val pryder skivomslaget och är även låttiteln för sista spåret.
Skivan inleds med Snowing on the Temple Garden. Klockor och mystiskt basspel tillsammans med cymbaler sätter en stämningsfull känsla och man kan verkligen se snön framför sig. Från den meditativa stämningen går trio till en annan sida av sig i Blow of Humpback Whale. En hyperenergisk låt där trion verkligen tänjer på alla gränser vad gäller att nå ett klimax. De bara maxar och maxar, men med en total kontroll. Plötsligt slutar Sakata spela på saxen och Nilssen-Love forsätter att lira med samma intensitet, så himla skönt att de inte släpper intensiteten! Sakata kommer tillbaka och lirar som aldrig förr och trion maxar ända in i mål!

Från den ena intensiva låten till den andra. Skivan fortsätter med Saitoro-Bushi, den är intensiv fast på ett annat vis. Basen och trummorna har ett mera frågande uttryck och in kommer Sakata på röst. Ibland är rösten knarrig och ibland är det någon slags growling och Sakata bara kör! Riktigt mäktigt. Det är en rätt lång låt på 15 minuter men när den närmar sig slutet känns det som det bara gått fyra. Förklaringen är att de har en sådan tydlig riktning och röd tråd i kompositionerna och i deras samspel och att det aldrig finns ett spår av tvivel.

Detta är verkligen en makalös skiva, med ett mästerligt samspel och starkt uttryck. Frijazz när det är som bäst!

Charlotta Andersson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser