Arve Henriksen: Towards Language

Rune Grammofon (Border)
Arve Henriksen tr, v, elektronik, Jan Bang sampling m.m., Eivind Aarset g, elektronik, Erik Honoré synthar, Anna Maria Friman v. Inspelad i Amper Tone Studio i Oslo 2016.

Jag har lyssnat en hel del på Rimur (ECM), en skiva Trio Medieval släppte tidigare i år, i samarbete med Arve Henriksen. Sång, hardangerfiol och trumpet som lyfter fram, i huvudsak, medeltida sånger från Norge, Island och Sverige. Anna Maria Friman, från Trio Medieval, är med på sista spåret, Paridae, på Arve Henriksens nya soloalbum. En låt som delvis är inspirerad av en gammal hymn.

Hymner, eller musik som påminner om hymner, har funnits med länge i Arve Henriksens musik. Det kan dyka upp när man minst anar det i Supersilents kaos, improvisationsbandet han var med och startade för många år sedan. Men i ännu högre grad på soloskivorna, som jag alltid nyfiket har kastat mig in i. På senare år har jag dock tyckt att Arve Henriksens musik har fastnat i det alltför vackra, som på Places of Worship (2013). Chron (2014) och Cosmic Creation (2014) var båda något äventyrligare och på The Nature of Connections (2014) gillade jag mest när Henriksens shakuhachi-liknande trumpetspel fick sällskap med fioler.

Towards Language rör sig i bekanta landskap. Musikerna är idel trogna följeslagare. Titeln fascinerar och på låten med samma namn sjunger han ordlöst, med sopranröst, bortom språket, eller innan språket. Svårt att inte tänka på barns försök att kommunicera, innan ord och grammatik existerar. Arve Henriksens sätt att spela trumpet närmar sig också språk, tänker jag, kanske med hans röst i åtanke, På flertal låtar är sången borta, det är trumpeten, samplingar, beats, gitarr och synthar som talar. Ganska meditativt, ibland är det som att lyssna på 80-talets nattradio. Jag pendlar mellan att sugas in i musiken och en längtan till något mer oförutsägbart.

PM Jönsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54382) [2]=> int(54305) [3]=> int(54353) [4]=> int(54209) [5]=> int(54321) [6]=> int(54325) [7]=> int(54329) [8]=> int(51323) [9]=> int(54013) }