Beat Funktion: Roots

DO Music (Border)
Karl Olandersson t, Olle Thunström ts, Johan Öijen g, Daniel Lantz keyb, Pal Johnson b, Jon Eriksson dr, Ola Bothzén perc. Inspelad i Valley Sound Sudios, Borlänge, 18–19 augusti 2018.

Det svänger bra om den sjunde releasen från svenska jazzfunkarna i Beat Funktion. Det svängde även om de tidigare utgåvorna, det är liksom hela poängen med det här bandet. Men här har det kommit in latin-vibbar som piggar upp den ibland lite väl konventionella jazzfunken.
Det gäller alldeles särskilt Hacienda som alternerar mellan ett proggigt melodiskt tema som helt otippat skulle kunna vara Bo Hansson-inspirerat och solopartier som nästan matchar Santanas kosmiskt latinjazziga period kring mitten av 70-talet. Johan Öijens gitarrsolo är det bästa jag hört på länge.
Den efterföljande Keso’s Breakfast är även den en latingroovig munsbit med gurka och härligt Fender Rhodes-jammande av kapellmästare Lantz.

Det är genomgående bra häng i groovet och fina soloinsatser men som alla jazzfunkande band hakar Beat Funktion ibland upp sig i tråkiga teman och tradiga solon. Meanderthal och In The Headlights är två exempel på det.

Albumet ges ut i en limiterad vinylupplaga men går förstås också att streama.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser