Beches Brew: Gothenburg + Gothenburg Live


Country & Eastern (Naxos)
Bengt Berger dr, Stefan Bellnäs b, Göran Klinghagen g, Thomas Gustafsson ss, Thomas Jäderlund as, bcl, sopraninosax, Viktor Reuter b, Staffan Svensson tr. Insp. Music-a-Matic, Göteborg, och Studio HPKSM, Göteborg 5-6 maj 2018.

Under ett långt antal lördagar förra året spelade Beches Brew inför en liten publik i en och samma lokal, Studio HPKSM, i centrala Göteborg. Musiken förändrades successivt och bandet bestämde sig för att dokumentera processen. En konsert spelades också in för Sveriges Radio och det är den vi kan höra på den digitala bonusskivan Gothenburg Live. Vid en första bekantskap saknar jag de indiska musikerna som var med på den förra skivan med Bengt Bergers ombytbara band. Beches Indian Brew var ett mer spännande projekt än Göteborgsversionen. Skivan känns nordisk, på ett lite tråkigt sätt. Trots att musikerna, med kosmopoliten Berger i spetsen, egentligen inte gör bort sig. Ibland ekar 70- och 80-talen, bitar av låtar kunde passa in på en gammal Bitter Funeral Beer Band-platta – för att nämna bandet Berger bildade, där Gustafsson var med också – eller på något med Position Alpha, Jäderlunds gamla band. Låtarna är okej, bitvis bra. Det är soundet, och instrumenteringen jag stör mig på, med de ljusa saxofonerna och Klinghagens elgitarr som tar ned pulsen, skapar den där ECM-besläktade, duktiga känslan, som ligger som en tjock filt över musiken.
Det finns undantag, mer sekvenser än hela låtar, som ett djupare saxofonspel, på LineSeniL, Flabby Dick och Penye Gahu. Den sistnämnda låten dyker även upp på liveskivan som är mer fragmentarisk, men som även öppnar dörren till andra spår, som på den korta Till Mera (hyllning till slagverkaren Thomas Mera Gartz, antar jag) och den rytmiska Fela 10 där Klinghagens gitarr hittar hem på ett annat sätt.

PM Jönsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser