berger keijser westling vedbodtapes

BENGT BERGER / ROLAND KEIJSER / KJELL WESTLING The vedbod tapes

berger keijser westling vedbodtapes
Recenserad i OJ 5-12

BENGT BERGER / ROLAND KEIJSER / KJELL WESTLING
The vedbod tapes

Polska efter Bleckå – Woodshedding 1 – Karnatic investigation – Bröllopsmarsch efter Bleckå – Woodshedding 2 – Chuida – Polska efter Bränd Jon Larsson.

Country & Eastern CE 20/Naxos/www.countryandeastern.se/tid 70:00

Bengt Berger dr, mridangam, Roland Keijser Bb co, cl, donno, fl, ss, souna, Kjell Westling bcl, harmonium, ss, souna, vi. Insp Saxdalen, sommaren 1977.

Betyg 4: ••••

Det här är en skiva som rymmer ett kreativt musikanteri på högsta nivå. Den är också ett ärevördigt minne över en av våra absolut främsta multiinstrumentalister, Kjell Westling (1942-2010).
The Vedbod tapes spelades in, som namnet antyder, i en vedbod i sydvästra Dalarna sommaren 1977 och banden har fram tills nu legat outgivna. Det är en kulturgärning att Country & Eastern gjort dessa inspelningar tillgängliga på skiva!

Musiken innehåller influenser och stilar från många håll, allt från polskor på fiol, som inleder och avslutar skivan, en bröllopsmarsch, till kollektiva improvisationer med rötter i den fria jazzen. Låtar som Woodshedding (1+2) och Chuid blir till musikaliska resor över tid och kontinenter.

Igenkännbara låtar som Ornettes The jungle is a scyscraper skymtar förbi, men musiken tar oss snabbt vidare, till någonstans i Orienten och resan slutar inte där!

Karnatic investigation är en stillsam låt med indiska influenser, där Westling spelar harmonium och Keijser flöjt till Bergers trummande. Musiken framförs på en rad olika instrument, som genomgående hanteras med stor skicklighet och känsla. Vilken fin basklarinettist Westling var!

Den främsta inspirationen till musiken verkar dock komma från musikerna själva, från deras öppna och fördomsfria förhållande till traditioner och till musik överhuvudtaget.

Som en stark kontrast till vår tids ofta specialinriktade och nischade musik, vittnar dessa musiker från det ”öppna 70-talet” om hur all musik kan hänga ihop, över nations- och genregränser. Det är en ”världsmusik” utan den påklistrade etiketten och det är väl just det som gör musiken så levande och angelägen, så här 35 år senare…

Roger Bergner

Fotnot: För den som vill höra mer av Kjell Westling och Bengt Berger rekommenderas varmt: Live in Stockholm 1977 (Country & Eastern CE11)

Annonser
Annonser