BENGTHALLBERGJANLUNDGRENBacktoBack

BENGT HALLBERG & JAN LUNDGREN Back to Back

BENGTHALLBERGJANLUNDGRENBacktoBack
Recenserad i OJ 6-11

BENGT HALLBERG & JAN LUNDGREN
Back to Back

All things – Autumn walk –The longest night  – Cheers – Lucky corner – Ständchen, op. 135 – London 5:30 – Sweet Georgia brown – La polka du roi (Menuett på Haga) – Maple leaf rag –
Picasso blues – Lover man

Volenza VMCD105/tid: 50:30

Bengt Hallberg, Jan Lundgren p.
Insp i Stockholm
15 maj, 11, 12, 15 och 14 augusti 2011

Betyg 5: •••••

Bengt Hallberg, 78, gjorde en sensationell comeback tidigare i år. Hans spelhumör och jazzsug har kommit tillbaka. Dessutom inledde han ett fruktbart samarbete med den betydligt yngre pianisten, 45-årige Jan Lundgren. Två pianogiganter och var sin flygel, ett koncept som i detta fall fungerade till fulländning.

De två herrarna formligen gnistrar av glöd, spelar unisont och improviserar mycket. Uppenbart har de två enormt mycket gemensamt, stilmässigt är de svåra att skilja på. Båda präglas av elegans, tonsäkerhet och leklynne och finner varandra direkt. Båda har full kontroll och spelet är genialt. Hallberg har komponerat fyra av de tolv styckena, Jan Lundgren två, båda har gemensamt skrivit två, resten är standardlåtar.

Det här är inte mycket att orda över. Det bästa är att bara sjunka tillbaka, lyssna och njuta i fulla drag. Bengt och Jan är en fantastisk musikalisk njutning, ett musikantskap som slår det mesta.

Tore Ljungberg

Annonser
Annonser