Benjamin Koppel/Joe Lovano: The Mezzo Sax Encounter

Cowbell ASO 147 / www.cowbell.dk / Tid: 57 min
Benjamin Koppel mezzosax, Joe Lovano mezzosax, Kenny Werner p, Scott Colley b, Johnathan Blake dr. Insp. Köpenhamn sommaren 2015.

Plötsligt finns det en ny saxofontyp på marknaden. En mezzosaxofon stämd i G. Instrumentet är tillverkat i Danmark av saxbyggaren Peter Jessen. En konstruktör som även tillverkar andra saxofontyper, då i kopparplåt. En metall som, påstås det, avsätter en varmare ton än den vanliga mässingen. Mezzosaxofonen låter något likt en sopransax och befinner sig väl ljudmässigt mellan sopranen och altsaxen. Ett i hög grad intressant fenomen. Benjamin Koppel började redan 2007 använda sig av instrumentet. Samma år som prototypen presenterades. Joe Lovano som tidvis spelade med danska radions storband hörde Koppel spela på sin sax och beslöt sig för att beställa ett exemplar.

På jazzfestivalen 2013 spelade de offentligt tillsammans för första gången och beslöt sig då för att spela in en cd tillsammans. Resultatet av det andra mezzomötet år 2015 finns nu på denna cd som är en mycket intressant jazzplatta. Inte då bara för den nya saxen utan för att hela gruppen kokar av intensitet och spelglädje. Eftersom saxsoundet från de båda blåsarna är likvärdigt är det en smula besvärligt att skilja dem åt. Men klangerna från instrumenten blandas väl. Och tonerna är som ljusstrålar som splittras i en prisma för att sedan återförenas i en bred, vit ljusbåge.

Benjamin Koppel är en av medlemmarna i den välkända danska musikfamiljen som har representanter i många olika musikformer. Lovano är som bekant en av de mest uppmärksammade saxofonisterna just nu med en mängd skivtitlar på sin meritlista. Pianisten Kenny Werner bidrar till skivans lyckade resultat. Dels som kompositör till en av melodierna. Dels som leverantör av rad magnifika solon. Kraftfullt spelade med ett djupt känslofyllt anslag på tangenterna. Även basisten Scott Colleys solon och ensembleinsatser är en stark rytmisk tillgång. Blakes trumspel understryker grundligt den breda swingkänslan och lyfter gruppens samfällda spel till en hög nivå. Koppel har utfört tre av skivans kompositioner och Lovano två stycken. Ja det här var i sanning en bra och entusiastiskt utförd jazzplatta.

Leif Wigh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54787) [2]=> int(50803) [3]=> int(54715) [4]=> int(54541) [5]=> int(54735) [6]=> int(51323) [7]=> int(54790) [8]=> int(54639) [9]=> int(54707) [10]=> int(54382) [11]=> int(54566) }