Bernt Rosengren Quartet & Christina von Bülow: Live

PB7 (pb7.se)
Christina von Bülow as, Bernt Rosengren ts, Stefan Gustafson p, Hans Backenroth b, Bengt Stark dr. Insp. live Jazzclub Fasching, Stockholm 10 december 2017.

Det här är Bernt Rosengrens mest långlivade grupp och en av hans bästa genom tiderna, med ett flertal hyllade skivor bakom sig. Till den här konserten på Fasching, då denna skiva spelades in, hade man bjudit in den danska altsaxofonisten Christina von Bülow.

Musiken består genomgående av välkända låtar som Hank Mobleys Workout och standards som Gone With the Wind, Body & Soul, You Stepped out of a Dream, You’ve Changed och I Should Care. Musik som har spelats av många olika musiker genom åren. När man nu hör Rosengren vid 80 års ålder, med ett livslångt musikerskap bakom sig, spela dessa handlar det om så mycket mer än att bara spela några välkända låtar. Det handlar om ett uttryck och en gestaltning som bara kan härröra från ett musicerande som bygger på mycket lång erfarenhet och en förståelse av musikens innersta väsen. Det välkända får här en fördjupad innebörd, på ett liknande sätt som poetisk text kan få om den läses med ett visst eftertryck.

Bülow, med sin Konitz-inspirerade ton, är en mycket fin saxofonist med ett känslofyllt uttryck. Hon är en kreativ part i det hela, medverkar på alla låtar och får ett stort utrymme för solospel. Bakom allt finns det helgjutna kompet bestående av den idiomatiske Stefan Gustafson med sina sinnrika citat, den mästerlige Hans Backenroth och den trygge och välavvägde Bengt Stark.

Rosengrens kvartett med gästande Bülow tillhör enligt min mening något av det absolut bästa som man kan höra i denna tidlösa genre som brukar gå under namnet jazz. Helt i världsklass!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser