BERNTROSENGRENQUARTET

BERNT ROSENGREN QUARTET Plays Swedish jazzcompositions

BERNTROSENGRENQUARTET

Recenserad i OJ 5-12

BERNT ROSENGREN QUARTET
Plays Swedish jazzcompositions

Good morning  – Blues for Chet – I´ve seen – Cream of the crop –  What ? – Södermalm – Blue  & white – Mr G – Once around – I love you so – Them from aesthetic lady – Damberg

7P Machine AB, CD PB7 018/Plugged/
tid: 60:09 min

Bernt Rosengren ts, Stefan Gustafson p, Bengt Stark dr, Hans Backenroth b
Insp 3 & 5 maj 2011 på Fashing i Stockholm

Betyg 5: •••••

Den här plattan har jag längtat efter i ett drygt år nu; ända sen jag i våras fick höra talas om att den var på gång. Vilken i ordningen av Rosengrens alla plattor denna är, i eget namn eller annans, vet jag inte men många har det blivit och de allra flesta har gjort ordentliga avtryck i svensk jazzhistoria. Allt från friformade improvisationer över plattor med mera folkliga Taube- och Kurt Weiltolkningar till senaste Gyllene Skivanbelönade I’m flying.

Bernt Rosengrens mer än 50 år långa karriär kännetecknas av ett fullständigt kompromisslöst artisteri som efterhand kommit att belönas med statlig konstnärslön och diverse andra utmärkelser. Det skulle inte förvåna mig om hans nya platta också den blir föremål för vederbörliga belöningar för så mycket bättre än så här kan det nämligen inte bli. Greppet att spela endast svenska jazzoriginal är ju också det lysande. Det inbjuder nämligen till flera olika ingångar i den svenska jazzhistorien. Här tycker jag också att Lars Westins korta och effektiva kommentarer kring låtarna på något sätt blir  en organisk del av musiken.

Att lyssna på Rosengren är med andra ord ett sant nöje och jag kan bara konstatera att det borde vara bra mycket viktigare för jazzmusiker att förmedla känslor än de uppvisningar i teknik som många av dagens rörblåsare består oss med.

Kvartetten är Bernts ordinarie och hör till gräddan av svenska musiker. Både Stark och Backenroth är musikanter i ordets verkliga bemärkelse. Stark spelar trummor och Backenroths bas sjunger i bästa NHØP-tradition. Vad Stefan Gustafson anbelangar begriper jag inte hur jag kunnat undgå honom tidigare. En briljant tangentspelare är nämligen vad han är!

Missa nu inte denna platta utan låt Rosengrens nya förgylla er tillvaro.

Stig Linderoth

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54707) [2]=> int(54735) [3]=> int(54329) [4]=> int(54746) [5]=> int(54639) [6]=> int(54382) [7]=> int(54541) [8]=> int(54731) [9]=> int(54715) [10]=> int(50803) [11]=> int(54566) }