Birgitta Flick Quartet, feat. Lina Nyberg, Nico Lohmann, Silke Eberhard: Dalarna

Double Moon Records 71170 / www.doublemoon.de / Tid: 53 min.
Birgitta Flick ts, Lina Nyberg voc, Nico Lohmann as, fl, Silke Eberhard bcl, Andreas Schmidt p, Andreas Edelmann, James Banner b, Max Andrzejewski dr. Inspelat 12-13 november 2013, Fattoria Musica, Osnabrück, Tyskland.

Alltsedan 60-talet då Bengt Arne Wallin och Jan Johansson – sedermera även Merit Hemingson i början av 70-talet – gav folkmusiken en jazzdräkt har den kombinationen varit om inte tabu så åtminstone ett hopplöst företag. Tills alldeles nyligen: Hesselby folkmusikfestival har med Christina Glaeser i bokningsgruppen blandat friskt mellan jazz och folkmusik. Och Oddjobs platta Folk från i fjol innebar ett direkt trendbrott.
Med tanke på det tidiga inspelningsdatumet är det frågan om Birgitta Flick hakat på eller föregått trenden. Hursom har hennes kvartett med gäster gjort en skiva som har en kulturell anknytningstitel och musikfolkloristik som grund. I och med ett forsknings- och kompositionsprojekt om svensk folkmusik började Birgitta Flick gräva i Svenskt visarkiv och besöka Folkmusikens hus i Rättvik. Det sistnämnda bidrog självfallet till att det mesta av materialet härrör från Dalarna. Lika självklar känns plattans kommande Årets skiva-nomineringar, kanske -segrar om det nu inte faller på datumet.

Lina Nyberg sjunger på flera spår. Hennes register är så pass brett och innerligt att det gör detsamma om hon ger sig på kulning och lockrop eller vokal dramatisering av dikter och koraler. Mest närvarande känns hon i den räcka låtar på slutet där en visa övergår i en vallåt via en dikt, en improvisation och en kulning. Ja, det är gott och blandat och något litet därtill. Detsamma gäller övriga sex musiker; de får briljera i ett flertal olika stiluttryck. Nya variationer över ett kulturellt förflutet – fädbodkulturen och vallmusiken – kan sägas vara plattans bärande tema.
Anmärkningsvärt är att Flick tonsatt den närmast bortglömde finlandssvenske poeten Gunnar Björlings rappa dikt ”Natt”. Även det ett välkommet trendbrott: Den lyriska modernismens återkomst. Fire! Orchestra tolkar Erik Lindegren på senaste plattan Ritual och Oskar Schönning trio detsamma med Gunnar Ekelöf på fjolårets fina skiva Vykort.

Som antropolog blir jag glad, rentav rörd av konstnärer som dammar av gamla, bortglömda eller undangömda kulturskatter. Inte bara för det att de för upp dem till ljuset och ser till att fler ges möjligheten att återupptäcka dem utan än mera för att de ger dem nytt liv: Kulturgärning kallas det!

Rikard Rehnbergh

Not: I en tidigare version av den här recensionen stod det att Lina Nyberg ”gästar med sång” på flera av spåren på Dalarna. Lina Nyberg är, sedan början av 2013, med i bandet.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(14) { [0]=> int(54878) [1]=> int(54787) [2]=> int(54639) [3]=> int(54541) [4]=> int(51323) [5]=> int(54707) [6]=> int(54382) [7]=> int(50803) [8]=> int(54731) [9]=> int(54715) [10]=> int(54880) [11]=> int(54790) [12]=> int(54566) [13]=> int(54735) }