Björn Jansson: Genklang

björn_jansson_genklang

Reach up music RUCD007 / Tid: 52 min.
Tobias Wiklund tp flh, Björn Jansson ts bcl cl vib klocksp, Adam Forkelid p, Clas Lassbo b, Daniel Fredriksson dr. Inspelad i Stockholm.

Björn Janssons cd-skiva är elva nummer lång och bjuder lyssnaren på relativt lågmäld musik. Melodisk musik och långsamma tempon. Långa sammanbundna fraser såväl i solona som i melodierna. Men trots den litet försiktiga attacken generellt sett så är musiken mycket vacker. Det finns flera teman som låter lätt välbekanta och vid ett tillfälle får man Evert Taubes Så skimrande var aldrig havet i tankarna. Härigenom förstår man att Björn Jansson, som komponerat samtliga nummer, har valt att uttrycka sig på annat sätt än han vanligtvis brukar göra. För ibland, om jag nu inte misstar mig, så hör man honom spankulera runt i Horace Silvers välbekanta tonvärld. Blåsarstämmorna följs i stort sett åt i de olika kompositionerna och man skulle kanske våga sig på att önska litet mer hetta i uttrycken.

Men vid ett tillfälle i den andra kompositionen Upp igen tar trumpetaren Tobias Wiklund ordentlig sats och spelar ett närmast hetlevrat solo med fin karaktär. Wiklund är väl annars verksam i Öresundsregionen där han idkar spel i olika storband. Den som kanske tar för sig mest här är tveklöst Adam Forkelid som spelar en rad bländande solon. Även i ensemblerna är hans spel mycket tydligt och hans anslag är varierande med kraft och styrka omväxlande med litet mer försiktiga fraser. Clas Lassbos basspel har en fin tyngd och balanserar fint upp musiken i övrigt. Och Daniel Fredrikssons trumspel demonstrerar den fina rytmuppfattning han har. Så sammanfattningsvis måste man säga att Björn Jansson samlat fyra skickliga musikanter runt sig och sina kompositioner. Vilket uttrycks i att de har ett gemensamt tonläge i tolkningen av kompositionerna och skapar tillsammans en fin återklang.

Leif Wigh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54541) [1]=> int(54566) [2]=> int(54790) [3]=> int(54382) [4]=> int(54715) [5]=> int(54735) [6]=> int(54707) [7]=> int(51323) [8]=> int(50803) [9]=> int(54787) [10]=> int(54639) [11]=> int(54731) }