Bo Sundström: Mitt dumma jag

Columbia (Sony)
Bo Sundström voc, Robert Östlund g, Vladan Wirant p, Ulf Engström b, Daniel Fredriksson dr, Björn Jansson s, cl, Jonne Bentlöv tp. Insp. Atlantis Studio, Stockholm 22-23 oktober 2017.

Det bästa med Bo Sundströms jazzdebut är den hetsiga bebop-tolkningen av Jerome Kerns och Dorothy Fields The Way You Look Tonight. I Sundströms svenska översättning heter den Kommer du till mig inatt och är albumets energipiller. Att jag gillar den så mycket kan ju också bero på att det är en så sjukt bra komposition. Som så mycket av Jerome Kern.

Det sämsta med albumet är tolkningen av Monicas vals. Att han ens övervägt att ta med denna Monica Zetterlund/Bill Evans-klassiker är märkligt. Likaså att inte albumets producent Jonas Kullhammar stoppat honom. Det finns väl inget direkt formellt att invända mot tolkningen men inget nytt tillförs och Sundströms trubbiga sångstil passar inte sångens karaktär. I övrigt är det en godkänd men småtrist mysjazzplatta att dricka drinkar till. Bo Kaspers-mannen har översatt nio mer eller mindre jättekända jazzstandards och kompletterat med en låt av Tom Waits, fast den glider in i den jazziga helheten.

Sundström är en god textförfattare, det vet vi sedan länge, och har översatt sångerna känsligt och fyndigt. Rösten är som den är, blästrad och prosaisk, och passar stundtals till den noir-stämning som präglar vissa låtar, även om den är rätt tröttsam i längden. Kompet är mycket kompetent men blixtrar aldrig till på riktigt.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54013) [1]=> int(50803) [2]=> int(54353) [3]=> int(54325) [4]=> int(51323) [5]=> int(54321) [6]=> int(54329) [7]=> int(54382) [8]=> int(54209) [9]=> int(54305) }