brotherstwoothers

BROTHERS TWO OTHERS Brothers to others /guest Jan Allan

brotherstwoothers

Recenserad i OJ 3-12

BROTHERS TWO OTHERS
Brothers to others /guest Jan Allan

Emancipation – Bergsvägen 5 – Stompin´at Rågsved – Hem – Samklang – Revolution – Söndag – Snabb karusell – Ensam på månen – Långsam karusell

NLM prod/www.brotherstwoothers.com/tid 38 min

Jakob Gustafsson ts, Jan Allan tp, Daniel Svensson g, Daniel Gustafsson b Niclas Lindstöm dr.
Insp Juni 2011.

Betyg 4:?••••

Brothers two others är en jazzkvartett som består av två bröder och deras två kompisar. De träffades på Musikhögskolan i Stockholm och började spela ihop 2007. Nu fem år senare släpper de sin debutskiva. En skiva som jag gillar skarpt.

Det handlar om riktigt skön cooljazz. Musik som man inte behöver anstränga sig för att lyssna på och för den delen tycka om. Det kommer sig helt naturligt. Lineupen består av tenorsaxofonisten Jakob Gustafsson, basisten Daniel Gustafsson, trumslagaren Niclas Lindström samt gitarristen Daniel Svensson. På ett hörn, spår två och sju, gästar även trumpetaren tillika veteranen Jan Allan.

Albumet omfattar låtar som är lugna och lite långsamma, men även låtar där kvartetten får till ett livligt tempo och ett härligt sväng. Samtliga är komponerade av bandet. Oavsett tempo, så finns det något ständigt säreget som gör musiken extra speciell, vilket framför allt kan härledas till de vackra och till viss del melankoliska kompositionerna som jag tycker är helt underbara. Men även till det vackra och luftiga saxofonspelet, de vispande trummorna, det ständigt närvarande basspelet och det lyriska och elektrifierande gitarrspelet. Musikerna bemästrar sina instrument och det tycks som varje ton tas med omsorg och omtanke.

Det här är musik som är precis vad man behöver för att värma upp sig efter en kall vinter; mysig, melodiös och njutningsfull jazz. Musik som är lättfattlig, men samtidigt komplex. Musik som man kan lyssna på hur länge som helst. Och efter att ha avnjutit den här skivan kan jag garantera att det inte är den sista gången vi hör dessa grabbar. Jag ser en mycket ljus framtid för dessa unga musiker.  

Josephine Stensson

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54541) [1]=> int(54382) [2]=> int(50803) [3]=> int(54707) [4]=> int(54731) [5]=> int(54566) [6]=> int(54746) [7]=> int(54329) [8]=> int(54715) [9]=> int(54639) [10]=> int(51323) [11]=> int(54735) }