Cæcilie Norby & Lars Danielsson: Just the Two of Us

norbydanielsson

ACT 9732-2 / Naxos / Tid: 52 minuter
Cæcilie Norby röst, perc, tumpiano, udu; Lars Danielsson b, cello, gt, marimba, perc

I många år har danska sångerskan Cæcilie Norby och svenska basisten och cellisten Lars Danielsson varit ett gift par, men musikaliskt har de mestadels gått separata vägar. Sin bas har de i Köpenhamn och de är sedan flera år signade hos tyska skivbolaget ACT. Båda har haft stort inflytande på varandras produktioner, Norby nu senast på Danielssons album Liberetto II.

Drömmen om att göra en skiva ihop har funnits länge och nu har det alltså blivit verklighet – på skivbolagsbossens Siggi Lochs initiativ. På Just the Two of Us samsas parets egna, företrädesvis melankoliska stycken med ett par Abbey Lincoln-juveler, en låt av Joni Mitchell och en klassisk komposition ur Carl Nielsens digra musikskatt. Norby sjunger med en suveränt behärskad men samtidigt naken och lättrörlig röst. Hon har fin kontroll över sin ton och frasering, även när musiken ändrar karaktär, som i Carl Nielsens Wondrous Story och i den närmast shamanistiska tolkningen av Abbey Lincolns Wholly Earth. Att Norby har en bakgrund som rock- och soulsångerska (Frontline, One Two) hörs tydligt i hennes röstomfång: hon ligger närmare soul och rock än jazz. Danielsson är hela tiden osviklig med perfekt tajming och resonans, intonation och puls – både när han spelar bas men även när han trakterar gitarr, marimba och slagverk på ett par låtar. Även Norby bidrar med läckert spel på afrikanska slagverk och tumpiano på ett spår. Det lyckade slutresultatet beror inte bara på parets lyhördhet inför varandra utan också i det att de tillsammans har ett sjätte sinne för vart musiken är på väg.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54382) [2]=> int(54639) [3]=> int(54707) [4]=> int(54566) [5]=> int(54787) [6]=> int(54541) [7]=> int(54731) [8]=> int(51323) [9]=> int(50803) [10]=> int(54715) [11]=> int(54790) }