Carla Bley/Andy Sheppard/Steve Swallow: Life Goes On + Iro Haarla, Ulf Krokfors & Barry Altschul: Around Again

Carla Bley/Andy Sheppard/Steve Swallow
Life Goes On

ECM (Naxos)
Carla Bley p, Andy Sheppard ts, ss, Steve Swallow b. Insp i Lugano, maj 2019.

Iro Haarla, Ulf Krokfors & Barry Altschul
Around Again

TUM (www.tumrecords.com)
Iro Haarla p, Ulf Krokfors b, Barry Altschul dr. Insp i Helsingfors, 11 november 2015.

Det är nu 25 år sedan Songs With Legs, den första skivan med Carla Bleys trio, kom ut. Den gången var musiken glad, svängig och lekfull. De tre senaste skivorna med gruppen har ett helt annat tonfall. Numera är musiken introvert och lågmäld.

I oktober förra året kunde trion höras på Stockholms jazzfestival. Konserten hör för min del till 2019 års verkliga höjdpunkter. På Fasching, den gången, framfördes två av den nya cd:ns tre sviter. Tyngst vägande, tycker jag, är Life Goes On, tillkommen efter att Bley återhämtat sig från sjukdom. Svitens fjärde och sista del har den ödesmättade titeln And Then One Day. Det är sublim musik, sorgsen – och svidande vacker, om än kanske inte med anslående melodier som hakar sig fast hos lyssnaren. De finns däremot i Copycat, ett stycke som är lite lättare till karaktären. Det tredje sviten, Beautiful Telephones, är en sardonisk och inte alltför uppsluppen kommentar till det rådande politiska läget i USA. Titeln syftar på president Trumps oförställda glädje inför Ovala rummets telefoner, första gången han trädde in i salen. Bley kan här inte frångå vanan att baka in musikaliska citat i form av nationalsången och Yankee Doodle.

Missa inte denna cd – men missa heller inte det finska albumet Around Again, där Iro Haarla (piano), Ulf Krokfors (bas) och självaste Barry Altschul (trummor) tolkar tolv av Carla Bleys låtar. Associationerna går till Paul Bleys 60-tal – hans frijazzinspelningar av den dåvarande hustruns musik – snarare än till Carla Bleys stramt hållna trio. Vad jag särskilt uppskattar med Around Again är den omsorg som lagts ned på att presentera melodierna. Här framträder de i all sin egenart. Att cd-häftet är osedvanligt informativt gör förstås inte saken sämre.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(55167) [1]=> int(54735) [2]=> int(54787) [3]=> int(54968) [4]=> int(55149) [5]=> int(51323) [6]=> int(54382) [7]=> int(54566) [8]=> int(50803) [9]=> int(55161) [10]=> int(54880) [11]=> int(54790) }