ChicagotrioVelvetsongsToBabaFredAnderson

CHICAGO TRIO Velvet songs To Baba Fred Anderso

ChicagotrioVelvetsongsToBabaFredAnderson
Recenserad i OJ 2-12

CHICAGO TRIO
Velvet songs To Baba Fred Anderson

CD1: Astral projection – Sweet 22nd street – You just crossed my mind – The rumble – Peace and blessings (to Fred) – Down n’ the delta

CD2: Jah music – Galaxies beyond – Woman of Darfur – Waltz of passion – Moi tre gran garcon – One for Fred

RogueArt ROG-0030/Forsyte, 127 min.

Ernest Dawkins ss as ts perc, Harrison Bankhead b cello, Hamid Drake dr perc.
Insp live i Chicago 11-12 aug 2008.

Betyg 2: ••

I OJ 6-2011 så skrev Ulf Thelander om ett album med en större grupp under ledning av Ernest Dawkins. Skivan var en hyllning till Fred Anderson som avled 2010. Här kommer ytterligare ett hyllningsalbum till samme Anderson, denna gång inspelat ett par år före hans bortgång. Inspelningen är gjord på The Velvet Lounge, den musikklubb i Chicago som Fred Anderson drev i många år. Före denna hade han ett ställe som hette Bird House.

Dawkins nämner båda dessa som viktiga platser för unga musiker i Chicago, både som mötesplatser och spelställen. Dawkins-Bankhead-Drake spelade då och då tillsammans som trio och valde att på eget bevåg spela in två kvällar på Velvet Lounge. Franska RogueArt köpte inspelningarna förra året och har nu alltså givit ut dessa som en hyllning till Fred Anderson både som musiker och arrangör. Och kanske det är följdriktigt att man ger ut dryga två timmars musik, två långa live-set för att återskapa en helkväll med tre skickliga improvisatörer.

Men ibland är det lite tungt att höra stycken som drar ut över 17 minuter, sånt som man inte tänker på om man är på plats, men som blir mer uppenbart när man ser tidsangivelsen på konvolutet.

Somligt blir bra, You just crossed my mind, är en koncentrerad och stilla komposition där Dawkins spelar mycket fin altsax. Bankheads tunga och lite orörliga basspel funkar här perfekt som komp. Men ibland drar det iväg i longörer där det inte händer så mycket.

Hade man dragit ner det inspelade materialet till enbart en cd så tror jag att det hade blivit bättre. Nu drunknar en del fin musik i mängden!

Jan Strand

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54353) [2]=> int(51323) [3]=> int(54209) [4]=> int(54013) [5]=> int(54541) [6]=> int(54329) [7]=> int(54325) [8]=> int(54305) [9]=> int(54382) }