CommonCreatureDaydreamers

COMMON CREATURE Daydreamers

CommonCreatureDaydreamers
Recenserad i OJ 3-12

COMMON CREATURE
Daydreamers

Cold dream – Fly high – One of these days – Follower – Bride of the night – My ground – Do it – There will be silence – The yellow pillow and the red moon

Eclipse Music/Plugged/tid 41:22 min

Sarah Riedel vo, cittra, wurlitzer, bakgrundssång, Joonas Kuusisto akustisk basgitarr, vo, whistling percussion. Gäst: Anders Gabrielsson ts. Insp i Göteborg december 2010 och mars 2011.

Betyg 3: •••

Sångerskan Sarah Riedel är ingen nykomling; hon gjorde sitt första musikbidrag redan som barn. För tre år sedan tog hon examen från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och sedan dess har hon varit i full färd med att jobba och spela in skivor. Det har blivit en hel del projekt som man har kunnat avnjuta. Ett av dem är Common Creature med basgitarristen Joonas Kussisto. Nu släpper de skivan Daydreamers.

Common Creature ligger bakom de flesta kompositionerna på plattan. Kompositioner som osar mystik och romantik. På skivan är det sången som står i fokus. Riedels träffsäkra och känslosamma röst får en framträdande roll, och hon rör sig obehindrat mellan olika sångtekniker. Sången backas upp av Kuusistos spel, där den akustiska basgitarren glänser med sitt dämpande och metalliska ljud, men där spelet karakteriseras många gånger av enbart upprepande sekvenser.

Det verkar inte bli mycket utrymme för egna utflykter. Tillsammans bygger de stegvis upp låtarna med intensitet och dynamik med bakgrundssång och andra instrument som medhjälplig utfyllnad. De behandlar musiken och processen med total känsla. På ett par spår gästspelar även saxofonisten Anders Gabrielsson som lyser med sin närvaro, särskilt på spår sju, men även han fungerar mest som ackompanjemang.

Även om allt verkar genomtänkt och det finns många skepnader i musiken, så finns det vissa låtar som inte riktigt kulminerar och de blir en aning platta. Det finns emellertid gott om guldkorn.

Ett sådant guldkorn är There will be silence som innehåller de karakteristiska ingredienserna men där de även har lyckats få till en riktigt spännande och poppig låt.

Josephine Stensson

Annonser
Annonser