CrashandBurnBlues

CRASH & BURN BLUES BAND – Det är mycket nu… men det blir bättre se´n

CrashandBurnBlues
Recenserad i OJ 5-10

Crash & Burn Blues Band
Det är mycket nu… men det blir bättre se´n

Det blir bättre sen – Du ger mig blues – Mödans lön – Garanterat resultat – Dagen efter löning baksmälla blues – Det får kosta att ligga på topp – Hor på kontor – En miljon för en passion – Här vilar en man med potential – Bajenfarsa

Chickentown Records  CHICKCD001/ hoo@kallakulor.com/ tid 42 min

Hans-Olov Öberg vo g  ss ts sopranino, Jonatan Stenson g vo, Anders Sjögren keyb dragspel, Micke Eriksson b, Stefan Palmfjord  dr.
Insp i Stockholm 2009.

•••

Blues är ofta mer än känslans musik än ordens, mycket av blusens vokabulär bygger mer på igenkännande och identifikation – ”you know what I’m talkin’about” – än ett tydligt berättande som exempelvis i visor. Då mycket är underförstått och halvuttalat, så blir det ofta svårt att översätta eller göra blues på svenska. Försöken blir mestadels platta eller tillyxade.

Hans-Olof Öberg och Crash & Burn Blues Band är medvetna om detta och på sin debutplatta Det är mycket nu…men det bli bättre sen så försöker man istället att göra svensk blues dvs uppdatera texterna till svenskt nuläge. Uppgiften är inte helt lätt och utfallen blir varierande, men jag tycker att man stundtals lyckas över förväntan. Riktigt vasst blir det i de mer tillbakablickande spåren à la Bo Kaspers som En miljon för en passion och Här vilar en man med potential. Mindre lyckat blir det i de agiterande Hor på kontor och Det får kosta att ligga på topp, där övertydligheten blir för tung.

Soundmässigt har bandet pondus, arrangemangen är genomtänkta och fylliga där dragspel och saxofon ger variation och både Jonatan Stensson på gitarr och inte minst Anders Sjögren på keyboard vet hur man maximerar ett kort soloutrymme.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser