DanielHumair

DANIEL HUMAIR Sweet & sour

DanielHumair
Recenserad i OJ 2/13

 

DANIEL HUMAIR
Sweet & sour

A unicorn in captivity – Ground zero – Care – 7A3 – T2T3 – Oppression – Shubertauster – Debsh – Ground one – Road to perdition

Laborie records LJ19/Plugged/tid 54 min
Daniel Humaire dr, Emile Parisien s, Vincent Peirani acc, Jérôme Regard b.
Insp i Limousin, Frankrike, ingen uppgift om när.

Betyg 4: ••••

Den schweiziske trumslagaren Daniel Humair har varit en viktig del av den europeiska jazzen ända sedan 60-talet. I år fyller han 75. Humair är alltmer aktiv som konstnär –men är fortfarande en vital och vaken musiker, vilket Sweet & sour med råge visar. Det är faktiskt sällan unga jazzmusiker utstrålar samma vitalitet som Humair.

Musiken har sina rötter i det explosiva sextiotalet. Kvartetten presenterar korta teman – och sen bär det iväg. Åt vilket håll är jag inte alltid säker på att musikerna själva vet. Åtminstone upplever jag varje låt som en upptäcktsfärd i sig. Allra mest slående är dynamiken, ständigt fluktuerande, och skiftningarna i tempo – ungefär som Charles Mingus arbetade i sin krafts dagar. Ibland svänger det hejdlöst.

Humairs ensemble är tight och det glöder om improvisationerna. Det är påfallande hur väl Vincent Peiranis dragspel fungerar i detta sammanhang. Särskilt älskar jag när han glider och töjer på tonerna i dragspelet. Det är inte precis musette på café han bjuder på. Vilken skiva!

Jörgen Östberg

Annonser
Annonser