Danielsson/Neset/Lund: Sun Blowing

danielsson neset lund

ACT 9821-1 / Naxos / Tid: 44 min.
Lars Danielsson b, Marius Neset ts, Morten Lund dr. Insp. 3 april 2014, Millfactory, Köpenhamn.

Danske basisten och cellisten Lars Danielsson, norske saxofonisten Marius Neset och danske batteristen Morten Lund släpper alla skivor på tyska skivbolaget ACT. Något annat de har gemensamt är att de bor i den danska huvudstaden Köpenhamn. Då ägaren till Millfactory Studios i staden hörde av sig till Lund och erbjöd honom en fri dag i studion hade han svårt att tacka nej. Lund passade på och hörde med sina kollegor om de kunde träffas för en session. Danielsson och Lund var bekanta med varandra sedan tidigare från grupper ledda av Ulf Wakenius och Cæcilie Norby, men Neset hade inte spelat ihop med någon av dem.

Albumet Sun Blowings åtta låtar spelades in live i studion under översyn av skivbolagsägaren och producenten Siggi Loch. Det mesta blev inspelat på en första tagning och sex timmar senare var materialet klart. Den pianolösa sättningen med enbart sax, bas och trummor för tankarna lätt till Sonny Rollins och Joe Henderssons historiska inspelningar. Med denna formation ges stort improvisationsutrymme och en större möjlighet att röra sig mer fritt harmoniskt. Alla tre bidrar med egna kompositioner, ett spår är skrivet av framlidne pianisten Don Grolnick. Personkemin är på topp och det är en lyrisk, melodisk, sprudlande, vidöppen och avskalad musik vi får lyssna till. På Nesets sofistikerade Salme, med en melodi som fastnar, smeker saxofonisten tonerna på tenoren sensibelt men samtidigt kongenialt. Tonen är varm och lite ängslig men hela tiden i rörelse. Lyrikern Danielsson lyfter fram ett mer filosofiskt tonspråk i sina kompositioner. En lätt accent av melankoli och lyrik hörs i hans skira Folksong och Blå, mer distinkt melodisk är han i öppningsspåret, sin egen komposition Little Jump. Lund som fungerar som själva navet i denna trio svarar med pondus, finess och groove i sitt spel.

Sun Blowing är ett lyckat möte mellan tre stora jazzmusikanter som alla visar imponerande musikalisk personlighet och integritet.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54746) [2]=> int(54715) [3]=> int(54329) [4]=> int(54382) [5]=> int(54541) [6]=> int(54731) [7]=> int(51323) [8]=> int(50803) [9]=> int(54566) [10]=> int(54707) [11]=> int(54639) }