DaveBrubeckMoscow

DAVE BRUBECK – Moscow night

DaveBrubeckMoscow
Recenserad i OJ 5-10

Dave Brubeck
Moscow night

Three to get ready – Theme for June – Give
me a hit – Unsquare dance – St. Louis blues – Take five.

Concord Records CCD-4353/Naxos/tid 50 min

Dave Brubeck p, Bill Smith cl, Chris Brubeck b, Randy Jones dr.
Insp i Rossiya Concert Hall mars 1987.

•••

Ju äldre man blir, desto mer uppskattar man Mozart, sägs det. För mig gäller det  även Dave Brubeck. När Take five (1959) formligen sönderspelades i radion, var Brubeck mest för finrummet, till skillnad mot
t ex Coltrane. Brubeck själv är betydelsefull för jazzen, men med de nyare konstellationerna fångar han inte mitt intresse, som när det en gång begav sig. Saknaden efter Paul Desmond är dessutom stor.

Så fort publiken känner igen en låt applåderas det, som till exmpel Take five och St Louis blues, vilket blir påfrestande vid grammofonen. Känslosam och samtidigt vacker är tolkningen av Theme for June, skriven av Daves broder Howard. June är Daves svägerska.

Vita Husets okände fotograf  har tagit en bild på Brubeck överlämnande Moscow Night till Gorbatjov. Brubeck är nämligen den enda amerikanska artisten som var inbjuden till ceremonin vid toppmötet 1988. Reagan står flinande i bakgrunden på bilden som finns med på cdn. Concord gör allt för att presentera skivan som ett historiskt dokument.

Lasse Seger

Annonser
Annonser