DennisRollinsVelocityTrio

DENNIS ROLLINS VELOCITY TRIO The 11th Gate

DennisRollinsVelocityTrio
Recenserad i OJ 1-12

DENNIS ROLLINS VELOCITY TRIO
The 11th Gate

Samba Galactica – Emergence – Everything is mind – Ujamma – Contemplation – The other side – Big Chill – Lightworker – Freedom jazz dance – Illuminous – The 11th Gate

Motema Music 233437/Naxos

/www.motema.com/tid 47 min

Dennis Rollins trb elektronik, Ross Stanley org, Pedro Segundo dr perc. 
Insp i Sheffield 14 – 15 februari 2011.

   Betyg 3: •••

Dennis Rollins är en brittisk trombonist med jamaicanska rötter med ett digert CV som inkluderar spelningar med Roy Ayers, Dionne Warwick, Lonnie Liston Smith, Sting och Marcus Miller. Rollins har också en lång arbetsrelation med saxofonisten Courtney Pine och det var denne som gav idén till den originella sättningen i Velocity Trio.

Man kan konstatera att tanken att kombinera hammondorgel och trombon fungerar väl i praktiken. Det är en både intrikat och tekniskt elegant genomförd platta fylld av detaljer och smarta melodiska lösningar. Huvudfokus ligger givetvis på Rollins trombonspel – ibland subtilt elektroniskt förstärkt – med rötter såväl i den sofistikerade jazzfunken som i den mer lyriska traditionen. Organisten Ross Stanley matchar väl Rollins med sitt sparsmakade spel, men är också en driven solist som mycket sällan övertrasserar orgelns möjligheter snarare tvärtom.

Likaså slagverkaren Pedro Segundo har ett ransonerat och genomtänkt förhållningssätt, vilket snarare stärker och markerar spänningen och dynamiken i materialet. En rätt återhållen och komprimerad version av Eddie Harris Freedom jazz dance illustrerar hur ”less is more” i Rollins händer.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser