Dölerud Johansson Quintet: Echoes & Sounds

Imogena (Border)
Dan Johansson tp flh, Magnus Dölerud ts, Torbjörn Gulz p, Palle Danielsson b, Fredrik Rundqvist dr. Insp. Solna 20 – 21 maj 2018.

Dan Johansson och Magnus Dölerud är väl förtrogna med storbandskonceptet från bland annat Norbotten Big Band, de nyttjar ensemblespelet inte bara som stöd för soloinpassen utan också för att skapa rörliga och självständigt drivande dynamiska strukturer. Konsekvensen är att det kan låta storslaget även i det lilla formatet. Båda är också starka melodiker som både ger utrymme för yvighet såväl som stramhet i det kompositoriska spektra som presenteras på Echoes & Sounds. Inledande jazzvalsen A Little Waltz for Jenny har en klar sommarkänsla påminnande om Lars Färnlöfs böljande kompositioner ifrån sjuttiotalet, fast i en uppgraderad tappning. Det är genomgående ljust, lätt och luftigt, både Johansson och Dölerud är drivna lyriker både som kompositörer och som solister. Arrangemanget lämnar också stort utrymme för de övriga att göra avtryck, vilket de gör med besked. Pianisten Torbjörn Gulz har en avvägd intensitet i sitt spel, vilket både fördjupar och lyfter materialet när tillfälle ges som i Arvid’s Melody. Palle Danielsson bas är både ett stabilt stöd men också fyllt av lyrismer som dekorerar och framhäver de melodiska linjerna. Fredrik Rundqvists trummor följer lyhört och markerar, men har också en nervig närvaro som ger kontrast, som i den temposnabba Let’s Unite. Enda icke-originalet är en rak och avskalad version av Billy Strayhorns bluesbehängda Strange Feeling med ett märgfyllt tenorsolo av Dölerud kontrasterat med ett intensivt, stickigt trumpetsolo av Johansson. Sammantaget en välmatad platta, där det melodiskt lyriska står i förgrunden i arrangemang som kräver såväl lyhördhet, ödmjukhet som mogen musikalisk självständighet. Och det är ingen bristvara i den här kvintetten.

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(55161) [1]=> int(55149) [2]=> int(54566) [3]=> int(54968) [4]=> int(54787) [5]=> int(54735) [6]=> int(54790) [7]=> int(50803) [8]=> int(54382) [9]=> int(55167) [10]=> int(51323) [11]=> int(54880) }