DONBYASAtNalen

DON BYAS At Nalen

DONBYASAtNalen

Recenserad i OJ 4-12

DON BYAS
At Nalen

There’ll never be another you – I remember Clifford – All the things you are – Walkin’ – I’ll remember April – I got rhythm – Indiana

Riverside Jazz Label RRCD 141/Border

Don Byas ts, Jan Johansson p, George Riedel, Slam Stewart b, Egil Johansen, dr.
Insp live på Nalen i Stockholm 1962.

   Betyg 4:••••

Det kan vara bekvämt att sätta in en musiker i kategorin ”mitt emellan swing och bebop” om vi inte tycker att det finns så mycket mer att säga om denne musiker. Men när det gäller tenorsaxofonisten Don Byas (1912-1972) finns det betydligt mer att säga: Byas kunde vila naturligt i swingmusikens elastiska rytmuppfattning, han kunde spela mycket avancerade och mycket snabba figurer och han började alla sina fraser före taktslaget.

Dessutom spelade han sitt instrument med en ständigt skiftande ton som sträckte sig från det hårda och råa över det porösa till det sammetsmjuka. Man kan säga att han med sin speciella och föränderliga ton (han kallades ”Mr Big Sound”) var en bro mellan swingtidens Earl Bostic och hardboppens Benny Golson.

Allt detta visar han på denna inspelning från Nalen 1962, under en av sina längre vistelser i Skandinavien. I fem titlar, från de berömda försvunna men nu återfunna  Nalle Nilsson-banden från Nalen, framvisar han generöst sin tons många ansikten och utmanar med sina blixtsnabba figurer och avancerade harmoniuppfattning den svenska trion bakom honom: Jan Johansson, Georg Riedel och Egil Johansen.

Johansson låter bättre i ljudbilden på denna Nalen-inspelning än på den tidigare med Stan Getz. Med ett spel, som är såväl tidlöst som eftertänksamt och  frapperande fantasifullt bildar han en fin kontrast till Byas mer hetsiga sätt att frasera på (Johanssons spel på I’ll remember April är en höjdpunkt). Riedels säkra beat och Johansens fina accentueringar ger en levande ram för solisterna. Både som tidsdokument och som konst är detta en mycket värdefull cd.  

Som bonus (eller kanske för att komma upp i en cd:s längd) har två titlar med  Byas och basisten Slam Stewart från en Town Hall-konsert i New York i 1945 lagts till. Här är det mer fokus på hur snabbt Byas kunde flytta fingrarna och på Stewarts berömda arcospel med eget stönande nynnande som ackompagnement. De fem Nalen-spåren är mycket mer interessanta.

Peter H Larsen

Annonser
Annonser