Don Cherry/John Tchicai/Irène Schweizer/Léon Francioli/Pierre Favre: Musical Monsters

musicalmonsters

Intakt CD269 / www.intakt.ch / Tid: 59 min.
Don Cherry tp, John Tchicai as, v Irène Schweizer p, Léon Francioli b, Pierre Favre tr. Inspelad på Jazzfestivalen i Willisau 30 augusti 1980.

In i det sista var det oklart om denna konstellation skulle spela på jazzfestivalen i Willisau 1980 eller inte. In i det sista har det varit oklart om detta album skulle ges ut eller inte. Nu tycks krångel med rättigheter och annat vara avklarat och albumet är äntligen här. Väntan har varit värd att utstå, jag lovar! Precis som titeln anger är det här ett musikaliskt monster! Det är en timme av flödande musik som kränger mellan total frihet och enkla Cherry-drivande riff samt melodier signerade John Tchicai (eller Pierre Dørge). Närvaron är total och det enda den tillfälliga gruppens medlemmar tycks vara överens om är att spela några få teman och att inte begränsa sig till jazz eller något annat. Vad det sedan blir är en öppen fråga! Allt och inget. Förbi passerar stunder av pumpande meditativ groove, minimalistiskt repetitiva teman och jazz i rasande fart. Eller varför inte en marsch i vansinnigt tempo eller en stund av solosaxofon. Sällan slår det över i ren abstraktion, ofta i konkreta och handfasta rytmer. Tchicai ömsom fräser ömsom smeker altsaxen och lägger till ordlösa haranger, Irène Schweizers expressiva piano är flödande rytmisk och alltid närvarande, ibland med solon, ibland med aviga melodier eller begränsat till rytmiska figurer. Såväl Pierre Favre som Léon Francioli har den där underbara förmågan att varva det rent fundamentala underarbetet med egna utsvävningar. Don Cherry är i form med sitt allra bästa sångbara trumpetspel. Det är musik som gör mig lycklig!

Magnus Nygren

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54968) [2]=> int(55149) [3]=> int(50803) [4]=> int(54880) [5]=> int(54382) [6]=> int(54790) [7]=> int(54566) [8]=> int(51323) [9]=> int(54787) [10]=> int(54735) }