Ellen Andrea Wang: Blank Out

Jazzland (Border)
Ellen Andrea Wang voc, Erland Dahlen dr, perc, Andreas Ulvo p, synth, rhodes, wurlitzer, Martin Hagfors spoken word, Mike Hartung voc. Insp. Propeller Music Division, Oslo 2017.

Talangfulla unga norska basisten, vokalisten, kompositören och bandledaren Ellen Andrea Wang har kallats en av den norska musikens största talanger. Hon har jämförts med den talangfulla basisten, sångerskan och kompositören Esperanza Spalding. Likheter finns i det musikaliska uttrycket – både kompositoriskt och röstmässigt – med mycket attityd som främsta förtecken. Wangs hyllade band Pixel har turnerat en hel del i Sverige, och hon har även kunnat höras här med Marilyn Mazurs Shamania och på Ystad Jazzfestival med The Sofia Project. Hon är dessutom sedan en tid tillbaka fast medlem i Manu Katchés band.

På färska Blank Out, uppföljaren till 2014 års Diving (Propeller), arbetar hon återigen med pianisten Andreas Ulvo och trummisen Erland Dahlen. Allt material är skrivet, arrangerat och producerat av Wang själv. Hon har ett stort självförtroende och en stark personlighet och hon räds inte att blanda in musikelement från popen i sin jazzmusik. Wang spelar en harmonisk, lekfull och melodisk jazz med både elektroniska och akustiska inslag som vävs in till ett välklingande sound. Hon balanserar galant det lyriska med det mer ruffiga och skapar ett urbant sound, trots att hon här arbetar i det traditionella trio-formatet. Hennes kontrabasspel är ofta funkigt synkop-mättat, för att i andra passager bli mer melodiskt. Feelings låter som något som David Sylvian skulle ha kunnat snickra ihop för sin grupp Japan medan A Change Of Heart bär ekon av Joni Mitchell.

Wang är ständigt ute för att hitta nya sound i kompositionerna som har stor variationsrikedom. Både texterna och ljudbilderna känns noga genomarbetade, sinnesstämningen eterisk och jordnära – varje spår blir sin egen ljudkomposition. Budskapet på Blank Out handlar om att vi ofta har lust att sudda ut det som är svårt här i livet.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54715) [2]=> int(54707) [3]=> int(54731) [4]=> int(54541) [5]=> int(50803) [6]=> int(54566) [7]=> int(54746) [8]=> int(54735) [9]=> int(54382) [10]=> int(54639) [11]=> int(54329) }