Elsas Eget Omdöme: Om inte nu, närdå?

Bergman Inspelningar
Elsa Bergman b, Siri Blackman voc, Oskar Carls ts, Mats Äleklint tb, Lalo Cissokho dr.
Insp. Stockholm, april 2016

Basisten Elsa Bergman tillhör en generation av yngre, begåvade och kreativa musiker som på senare år har berikat och utvecklat den svenska jazz- och improscenen på ett spännande sätt. Hon har framträtt i många olika sammanhang, som i saxofonisten Anna Högbergs grupp Attack och i gruppen Festen. Hon kan också höras på flera skivor. På den här plattan skivdebuterar hon dock med sin egen grupp Elsas Eget Omdöme. Bergman har komponerat alla låtarna och även skrivit de engagerade texterna till de två sångnumren Mänskliga murar och titellåten Om inte nu, närdå?. I låten Planta reciteras texten. Siri Blackman har en fyllig och uttrycksfull röst som tydligt för fram budskapet.

Musiken som Elsas Eget Omdöme spelar är mycket varierad och i en intervju har Bergman beskrivit själva bandet: ”Det är ett galet band på något vis och jag älskar ju sådant som är galet. Jag gillar skarven mellan bära och brista. Det är viktigt att inte safe:a jämt utan göra något man tror på och skita i vad folk tycker.”
Det är en äventyrlig musik som väcker många känslor och som rymmer såväl ett allvar som ett stort välbehag. Vackra och tidlösa melodier i låtar, som rör sig mellan frijazz och som i Nice Naller, som har en närmast karibisk stämning. Men att våga utmana all slags ordning i världen kräver ändå en fast grund att stå på och de musiker som Bergman omger sig med borgar väl för detta, med vår meste och mästerlige trombonist, Mats Äleklint som en musikalisk grundpelare. Saxofonisten Oskar Carls uttrycker mycket med sitt spel och han berör. Bakom det hela finns Lalo Cissokhos trygga och variationsrika trumspel.

Elsa Bergman har inte lyckats riva alla mänskliga murar än, men väl de musikaliska och det är stort nog och en bra bit på väg när det gäller att även riva de ”mänskliga”!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54715) [1]=> int(54787) [2]=> int(51323) [3]=> int(54566) [4]=> int(54790) [5]=> int(54382) [6]=> int(54639) [7]=> int(54735) [8]=> int(54541) [9]=> int(54731) [10]=> int(50803) [11]=> int(54707) }