ErikLindeborg

ERIK LINDEBORG Salonul magic

ErikLindeborg
Recenserad i OJ 1-13

 

ERIK LINDEBORG
Salonul magic

Part I – Part II – Part III – Part IV – Part V – Part VI – Part VII – Part VIII – Part IX – Part X
Stockholm Jazz Records SJRCD021/ Plugged / tid 36 min
Erik Lindeborg p, melodica, eyb, glockenspiel, perc, Robert Mehmet Ikiz perc, Niklas Wennström b, Magdalena Adeen voc, Steinar Aadnekvam g.
Insp i Tyresö feb-okt 2012.
Betyg 4: ••••

På sin tredje skiva i eget namn tar pianisten Erik Lindeborg ett steg tillbaka och två kliv framåt – och debuterar som melodicasolist! Inspirationen till Salonul magic fick Lindeborg under sin resa till den medeltida staden Sigisoara i hjärtat av Transsylvanien.

Trion med Robert Mehmet Ikiz på trummor och Niklas Wennström på bas (ersätter ordinarie basisten Kristian Lind) har på albumet utökats med Steinar Aadnekvam på gitarr och Magdalena Adeen på sång. Balalajka-gitarr, stämsång, klockspel och rasslande nyckelknippor ramar in de tio starka, odöpta men dock numrerade spåren, som samtliga är skrivna av Lindeborg själv.

Precis som på Time (rec. i OJ nr 3/2010) bjuder Lindeborg här på en mix av drömska, nyansrika, filosofiska, lekfulla toner som musikaliskt rör sig i gränslandet mellan kammarmusik, folkmusik, klassiskt och jazz. Kompositionerna är organiskt uppbyggda och mästerligt framförda av kvintetten. De fängslande teman lyfts av Lindeborgs melodiska anslag – hans signum på både flygeln och melodican.

Känslan på skivan är romantisk, ofta eftertänksam, lite mollstämd. Adeens sammetslena röst och Aadnekvams intrikata inpass väver snyggt in en smakfull balans.

Lindeborg har återigen imponerat med ett starkt album som låter lyssnaren själv navigera sig in i hans klangrika värld. Eloge till skivomslaget som i uppvikt form gestaltar ett möblerat rum.

I fantasin kan man slå sig ner i rummet och lyssna till kärlekssångerna på Salonul magic. Pop-up-omslaget är skapat av den rumänska konstnärinnan Diana Butucariu.

Patrik Sandberg

Annonser
Annonser