Ewan Svensson: Sometime Ago

ESM (esm-prod.com)
Ewan Svensson g. Insp. Falkenberg hösten 2016.

Inom folkmusiken finns en aktningsvärd titel, riksspeleman, som både är en kvalitetsmärkning av kunnande, spelskicklighet och förståelse av traditionen. Men epitetet blir också för utvalda musiker en bekräftelse på den egna kompetensen, vilket i sin tur ger legitimitet och möjligheter. Inom jazzen finns ingen motsvarande formell hedersbetygelse, utan det egna mästarprovet för många är att ge ut en skiva med tolkning av standardlåtar. Detta är sällan något man gör i början av sin musikerbana, vilket förutom mod också implicerar lång erfarenhet och mognad. Att dessutom göra detta i soloformat, antar jag ställer extra krav på den egna självtilliten. De flesta spåren är ytterst välkända och ofta spelade, vilket gör att man som lyssnare lätt kan ha en förutfattad uppfattning om hur de ska eller borde låta.
Men i detta avseende överraskar Svensson ofta med spontana infall och utvecklingar. Och det är just de små skillnaderna mot det förväntade som ger utväxling och dynamik och sätter den personliga prägeln. Det här är musik som inte behöver analyseras eller dissekeras, utan vinner på att lyssnas förbehållslöst med öppna öron. Om jag skall nämna några favorittolkningar av de 13 låtarna som finns med här, så är det den den konverserande versionen av When I Fall in Love, där Svensson liksom på flera spår spelar duo med sig själv. En annan favorit är I remember you, där han inte lyckas dölja sin tekniska virtuositet samt slutligen den egensinniga versionen av Carmichaels Sky Lark. Ewan Svensson klarar sitt mästarprov, Sometime Ago med beröm godkänt, och annat var väl knappast att förvänta.

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54382) [2]=> int(54013) [3]=> int(54325) [4]=> int(54321) [5]=> int(54329) [6]=> int(54209) [7]=> int(54353) [8]=> int(50803) [9]=> int(54305) }