Fläsket Brinner: Fläsket

fläsketbrinner

Polydor 0602537357383 (2LP) / Universal / Tid: 80 min.
Gunnar Bergsten as, bs, Bengt Dahlén elg, g, vo, Mikael Ramel elg, vo, Bobo Stenson p, elp, Sten Bergman org, Bo Hansson org, Per Bruun b, vo, Erik Dahlbäck dr, perc, Håkan Nyquist tp, flh, Bertil Strandberg tb, Mats Glenngård vi, Anders Nord acc, Owe Gustavsson b, Lilleput-kören. Insp. hösten 1972 (studio) samt live på Power House, Örebro 1972.

Fläsket Brinner förenade många olika musikaliska stilar till en unik mix och var under 70-talet en av de främsta svenska representanterna för det som på engelska heter ”progressive music”. Samtidigt var de också en del av progg-eran under samma tid, trots att gruppen uteslutande spelade instrumental musik. ”Fläsket” som bildades 1970, skiftade medlemmar och utökade tidvis gruppen med tillfälliga musiker under de drygt tio som de var aktiva. Gruppen återuppstod i början av 2000-talet och spelar då och då fortfarande. ”Fläsket” gjorde bara två skivor och Fläsket spelades in 1972 med bland de musiker som varit med från början: Gunnar Bergsten, Bengt Dahlén, Sten Bergman, Bo Hansson, Per Bruun och Erik Dahlbäck. Skivan innehåller verkligen mångfalden av den musik de spelade 1972: jazz, rock och folkmusik etc, men helt i deras egen tappning. ”Fläsket” lyckades sammanföra rockmusikens direkta publika tilltal med jazzens improvisatoriska möjligheter, vilket bland annat kommer till uttryck i låten Jätten Feeling, där Bergsten spelar ett fantastiskt altsaxsolo. Internationellt tillhörde ”Fläsket” samma kategori av band som exempelvis The Mothers of Invention. I Batum, en låt av Maffy Falay, som då ingick i gruppen Sevda, hörs turkiska tongångar med ett fint pianosolo av Stenson.

På liveupptagningen från Örebro hörs gruppen som kvartett: Dahlén, Bruun, Dahlbäck och med Mikael Ramel som andregitarrist. I den melankoliska och samtidigt vackra Grismakt och i Bosses låt möts de båda gitarristerna i ett helt enastående spel, som tillhör något av det allra bästa jag vet i svensk rock från den här tiden!

Det här är alltigenom en mycket välkommen återutgivning av en vinylklassiker, en musikalisk resa med en av 70-talets främsta grupper.

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser